Nyolc ELTE-s oktató részesült idén Széchenyi-díjban

A legmagasabb tudományos állami kitüntetést, a Széchenyi-díjat, idén is az Országház Kupolatermében adta át Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében nemzeti ünnepünk alkalmából. Az idei díjazottak között nyolc tudós az ELTE oktatója is.

 

2017. március 15-én Széchenyi-díjat vehettek át a következő ELTE-s oktatók, kutatók:

FREI ZSOLT asztrofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézete Atomfizikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA–ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoportjának vezetője részére a gravitációs hullámokat elsőként észlelő és ezzel a csillagászat és az asztrofizika számára forradalmi felfedezést tevő nemzetközi LIGO programban részt vevő egyetlen magyar kutatócsoport megalakítása és irányítása során végzett nagy hatású munkája, valamint a hazai asztrofizikai oktatás fejlődését szolgáló értékes tevékenysége elismeréseként;

Frei Zsolt a díj átvétele után az MTI-nek elmondta, hogy:  “Pályafutásom egyik nagyon fontos állomása, hogy érdemben hozzájárulhatunk a LIGO projekt sikeréhez.” Hozzátette, hogy a jövőben munkatársaival folytatják a gravitációs hullámok észlelésére vonatkozó erőfeszítéseiket, mivel még több észleléssel alapvető asztrofizikai kérdéseket lehetne megválaszolni. Ahogy mondta, “új lehetőségek nyíltak, és ezeket ki szeretnénk használni”.

KÓSA LÁSZLÓ etnográfus, történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti Tanszékének professor emeritusa részére a XIX. és XX. századi egyetemes és református művelődéstörténet területén kiemelkedő, főként az egyházak és a társadalom kapcsolatával foglalkozó tudományos életműve, valamint a néprajztól az agrár- és tudománytörténeten át a társadalom- és egyháztörténetig terjedő, széles körű publikációs és szerkesztői tevékenysége, továbbá iskolateremtő pedagógiai munkája elismeréseként;

A Széchenyi-díjas Kósa László elmondta MTI-s nyilatkoztatában: “a kitüntetés, amelynek nagyon örül, nemcsak őt, hanem az MTA-t és az ELTE Bölcsészettudományi Karát is illeti. Emellett “nem csak szimbolikus gesztus” – a mai tudományos életben sokszor méltatlanul kezelt – humán tudományok felé.”

NÉMETHI ANDRÁS matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete Algebrai Geometria és Differenciáltopológia Osztályának vezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai Intézete Geometriai Tanszékének egyetemi tanára részére az algebrai geometria és a differenciáltopológia területén elért, nemzetközileg is számontartott eredményeivel a hazai tudományos palettáról korábban hiányzó fontos kutatási irány meghonosítását szolgáló, iskolateremtő tevékenysége elismeréseként;

“Ez nagyon erős visszaigazolás és személyes öröm is számomra, valamint mindenki számára, aki segített engem” – mondta az MTI-nek Némethi András. Hozzáfűzte, hogy a diákoknak nem kell külföldre menniük, mert Magyarországon is meg tudnak tanulni mindent, amire szükségük van. Mint fogalmazott: “versenyképesek vagyunk a külföldi egyetemekkel. Ez nagy dolog. Érdemes itthon maradni, érdemes dolgozni. Munkás, megizzadunk, de utána jön az eredmény”.

SZATHMÁRY EÖRS biológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete Növényrendszertani Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének egyetemi tanára, a németországi Parmenides Center for the Conceptual Foundations of Science igazgatója, a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem vendégprofesszora, az Academia Europaea tagja részére az elméleti és evolúcióbiológia világszerte nagyra becsült kutatójaként az élet keletkezésével és a genetikai kód eredetével kapcsolatos, figyelemre méltó kutatásai mellett a nyelv eredetének és evolúciójának vizsgálata terén is meghatározó tudományos eredményei elismeréseként;

“Az evolúciós elmélet a biológia legnagyobb magyarázó erővel bíró alapja. A magyar iskola létszámához mérten ebben kiválóan teljesített. Nagyon boldog vagyok, hogy a díjon keresztül a szakterület láthatóbbá válik Magyarországon is”- nyilatkozta az MTI-nek Szatmári Eörs. “Sok minden történt az elmúlt húsz évben: vetésünk termőre fordult” – jegyezte meg a kutató.

A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadó ünnepsége (2017. március 15., Országgyűlés Kupolacsarnoka)

TŐKÉCZKI LÁSZLÓ történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense részére a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként.

“Bár történésznek készültem és mindvégig tudományos pályán tevékenykedtem, még a rendszerváltás előtt meghoztam egy döntést: nem az egyetemi karrier a legfontosabb, hanem az ismeretterjesztés, a nép felvilágosítása” – mondta a kitüntetett.  A jövőre nézve az MTI tudósítóinak Tőkéczki László elmondta: “Talán koromnál fogva már kicsit kisebb erőbedobással, de nem lankadó lelkesedéssel. Ez a munka soha nem érhet véget, mindig szükség lesz olyanokra, akik segítenek a magyar népnek megismerni múltja kevésbé ismert, eltorzított, eltagadott részleteit”.

A Széchenyi-díjat megosztva kapta a hazai kvantumkémiai módszerek jelentős matematikai apparátust igénylő fejlesztésének hagyományára épülő, iskolateremtő tudományos tevékenységük, illetve példaértékű együttműködésük keretében elért, nemzetközi szinten is meghatározó jelentőségű kutatási eredményeik elismeréseként:

CSÁSZÁR ATTILA GÉZA kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézete Fizikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára, az MTA–ELTE Komplex Kémiai Rendszerek Kutatócsoportjának vezetője;

FOGARASI GÉZA, a kémiai tudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézete Szervetlen Kémiai Tanszékének professor emeritusa;

SZALAY PÉTER vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos rektorhelyettese, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézete Fizikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára.

Császár Attila Géza az MTI-nek elmondta: “a Széchenyi-díj a természettudomány területén az egyik legnagyobb elismerés, amelyben részesülni lehet, ezért igen megtisztelő, hogy idén mi kaptuk meg. Elméleti kémikusként különösen fontosnak tartom, hogy ezt a díjat megkaptuk, mert ily módon a kémiának ez az új területe is elismerésben részesült” Felidézte, hogy Fogarasi Géza alapította meg az ELTE-n az elméleti kémia laboratóriumot, majd tanszéket. Császár Attila Géza Fogarasi Gézával 1981, Szalay Péterrel pedig 1987 óta dolgozik együtt.

Forrás: mno.hu

Kiemelt kép: breuerpress.com (a Széchenyi-díj részlete)

Kép: alon.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]