Elveszett űrszondát talált a NASA

A NASA, vagyis a világ legnagyobb űrkutatási szervezete a közelmúltban működtetni kezdte új földi radarját, melynek köszönhetően két elveszettnek hitt űrszondát is megtaláltak.

A legújabb radar üzemeltetése rövid idő alatt nagy sikerekhez vezetett, ugyanis az amerikai űrintézet két olyan Hold körül keringő, eltűntnek hitt eszközre lelt, amelyről közel nyolc éve nem rendelkeztek semmiféle információval.

Az egyik a 2008-ban kiküldött LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) volt, a NASA saját holdszondája, amelyre viszonylag könnyebben bukkantak rá. Ugyanakkor a Csandrajáan-1 megtalálása nehezebb feladatnak bizonyult. A körülbelül másfél köbméteres űrszonda India első ember nélküli Holdra küldött eszköze, melynek 2009-ben nyoma veszett. A keresést nehezítette, hogy a szonda pályája megváltozhatott a magas gravitáció miatt, ám végül sikeresen ráleltek a Holdról lényeges adatokat tartalmazó Csandrajáan-1-re.

Fontos, hogy a NASA nyomon tudjon követni minden eszközt az űrben, így ígéretesnek bizonyul az új radar az elkövetkezendő Hold-missziók szempontjából.

Forrás: hvg.huindex.hu

Kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]