Trump vs. Clinton: mi várhat az Amerikai Egyesült Államokra?

Szerdán este az ELTE Társadalomtudományi Kara adott otthont egy olyan eseménynek, amely napjaink talán megvitatottabb kérdését firtatta: Donald Trump amerikai elnöksége.

Zseniálisnak tartom, hogy bármilyen közéleti esemény is történik, az ELTE mindig naprakész és azonnal konferenciát, előadást, vitaestet szervez az adott téma kivesézésére, legyen az a migráció, a Népszabadság ügye vagy éppen az amerikai elnökválasztás. Ez utóbbi adott lehetőséget egy újabb előadásra, ahol témának Donald Trump elnökké választásának a következményeiről értekeztek a jelenlévő felek.

Az eseményt óriási érdeklődés övezte, Facebookon több mint négyezer érdeklődő jelezte, hogy megjelenne, így a szervezők kénytelenek voltak regisztrációhoz kötni az előadást a véges férőhelyek miatt. Végül többé-kevésbé mindenki bezsúfolódott a terembe, tudásra szomjazva. Valószínű, hogy ha Hillary Clinton nyerte volna az elnökválasztást, jóval kevesebb kíváncsi hallgató jelent volna meg az előadáson, hiszen Trump győzelme mindenkiből váltott ki valamiféle érzelmet. Hogy miért? Miért is olyan jelentős személyiség, hogy mindenki csak róla beszél? A válasz egyszerű. Trump csak jött, kampányolt, győzött, most meg elégedetten foglalta el helyét a Fehér Házban. Dúsgazdag üzletember, akinek célja, hogy az országot rendbe tegye a saját meglátása szerint, nem pedig a nyereségvágy hajtja. Érdekes egy figura, annyi biztos.

A szervezők az eseményre két vendéget is meghívtak, akik szakértelmükkel kiválóan fel tudták vázolni a kialakult helyzetet: a Politikai Tudományok Tanszék oktatóját, Unger Annát és Central European University (CEU) oktatóját, Littvay Leventét, aki egyben az Amerikai Politikatudományi Társaság tagja is. Kezdésnek az amerikai elnökválasztási folyamatot elemezték, miszerint mennyire hasznos az elektori rendszer, illetve mennyire nehezíti meg a helyes döntést. Unger Anna szerint a választások már önmagukban el vannak csalva, szembemennek a demokráciával, ugyanis az elektorok szavazata van előnyben a népével. Így felvetődhet a kérdés, hogy miért nyert jogosan Trump, miközben a lakosság szavazatai alapján Hillary Clinton vezetett? Littvay Levente rácáfolt erre azzal, hogy a külföldi szavazatokat sosem számolják bele a választásba, hiszen a nem Amerikában tartózkodó állampolgárok, köztük például a katonák szinte kizárólag Trumpra szavaztak volna, így jelentősen felé billenne a mérleg.

A szakértők szerint meglepő volt, hogy Clinton rengeteg szavazót vesztett, néhány keleti államban ’88 óta csak demokrata nyert, azonban idén ez változást hozott: például Pennsylvania, Ohio és Florida is most a republikánus oldal felé fordult. Donald Trump rengeteg szavazót tudott magának megnyerni azzal, hogy felbukkant a semmiből, és olyan beszédeket mondott, hogy az egész média csak rá figyelt. Bármit csinált, a középpontban volt, ugyanez nem mondható el Clintonról, aki csak két kisebb botrányával hívta fel magára a figyelmet. Tény, hogy Trump megosztotta a közvéleményt, de elérte azt, amit akart, csak ő volt a téma. Elültette a fejekben, hogy ő azért lesz, hogy szembemenjen a washingtoni korrupt politikával, és csak a nép érdekét fogja szolgálni, többek között az illegális bevándorlók kitelepítésével. Csak ilyenkor az felejtődik el, hogy emberünk felhőkarcolói pont illegálisan az USA-ban tartózkodó mexikói munkások kezei által épülnek fel, sokszor ingyen és bérmentve.

A jövőre nézve lehetséges, hogy hatalmas egyenlőtlenség fog kialakulni az Amerikai Egyesült Államokon belül, ugyanis Trump azzal, hogy meggyőzte a népet arról, hogy az országban hatalmas baj uralkodik, és ezen csak ő tud segíteni, akkora magas labda volt, hogy hamarosan valamivel le kell csapnia, különben szavazói nagy többségét el fogja veszíteni. Könnyen lehet az is, hogy gazdaságpolitikai tevékenységeivel fogja elidegeníteni a népet. Annyi biztos, hogy a jövő kiszámíthatatlan, benne van a pakliban, hogy republikánus egység alakul ki, de az is, hogy Trump egyedül marad, és kénytelen lesz szövetségre lépni a demokratákkal.

Kiemelt kép: usatoday.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]