Új tananyag: Az állatokkal való bánásmód

Hivatalos segédanyagot készítettek pedagógusoknak arról, hogyan kell bánni az állatokkal és hogy milyen a felelős állattartás. A segédletet az Országos Állatvédőrség Alapítvány tette közzé, azzal a céllal, hogy a tanárok be tudják építeni az óráikba.

Az állatvédelmi törvényben hét éve szerepel önálló fejezetként az állatvédelemmel kapcsolatos oktatás. Eszerint az iskolai képzésbe, a szakképzésbe és az ismeretterjesztésbe be kell építeni az állatokkal szembeni megfelelő magatartásra, gondoskodásra nevelést, és az állatok megismertetését. Schreiter Katalin tapasztalatai szerint a törvény céljai közül kevés valósult meg. Sajnos az állatvédő szervezeteknek nincs kapacitásuk arra, hogy mindenhol megtalálják azokat a tanárokat, akik nyitottak egy ilyen órára, és arra sem, hogy ellátogassanak az intézményekbe. Többek között ezért döntöttek a segédanyag elkészítése mellett.

imagesSchreiter Katalin projektvezető szerint „lehet önálló osztályfőnöki óra, vagy egy helyettesítő óra témája, de a biológia, természettudományos órákon, foglalkozásokon is felhasználható.”

Az EMMI oktatási államtitkársága teljes mértékben támogatja a kezdeményezést, és felkérték az Állatvédőrséget, hogy segítsenek a Nemzeti Köznevelési Portálra készülő anyagok fejlesztésében és bővítésében. Várhatóan jövő héten kezdődnek a megbeszélések Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel.

Egy könnyű regisztráció után az anyag itt elérhető.

 

Forrás: Eduline, Index

Kép: happydog.hu, pinterest

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]