TTK-s oktatók közreműködésével indult el a Tansegéd.hu

A Szabó Szabolcs Alapítvány gondozásában indult útjára a Tansegéd.hu, mely a természettudományos oktatást segíti a jövőben.

Képzeld el, hogy végre megérted, hogyan mozdulnak el a Föld kőzetlemezei egymáson, vagy hogy működik a karamellizálódás. És mit szólnál, ha végre elérhetővé válnának azok az izgalmas kísérletek, amik annak idején sorra elmaradtak a kémiaórákon?

Szabó Szabolcs, aki az ELTE TTK-n végzett kémia–matek–fizika szakos tanárként, majd a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozott pedagógusként, azt szorgalmazta, hogy a kémia ne csak egy bemagolandó tantárgy legyen, hanem minél több diák érthesse meg a tanultakat. Ehhez egy mobillabort hozott létre kollégáival, hogy országosan is eljussanak olyan intézményekbe, ahol a gyerekeknek korábban nem volt lehetősége látni és kipróbálni bonyolultabb, vagy egyszerűen csak időigényes kísérleteket. Szabó Szabolcs halála után kollégái és barátai folytatták a megkezdett munkát, emlékére létrehoztak egy alapítványt, mely a mobillabor mellett vándorkupával, ösztöndíjakkal is támogatja a természettudomány iránt érdeklődőket. Nem utolsósorban pedig, hallva az idők hangját, kiegészítették tevékenységüket egy online projekttel, a Tansegéd.huval is.

Céljuk nem kevesebb, mint a természettudományos oktatás magas színvonalának visszaállítása, szem előtt tartva az innováció, az értékmegőrzés, az agilitás és a kezdeményezőkészség értékeit. A Tansegéd.hu pedig ezen felül a mosolygós pedagógusokban is bízik. A összeállítói hisznek benne, hogy ha a tanárok használják az online segédanyagokat és hatékonyabbá válik a tudásátadás, akkor több idejük szabadul fel, kevésbé lesznek leterheltek, jobban oda tudnak figyelni magukra és diákjaikra. Ami ráadásul nemcsak nekik előnyös, hanem a következő generációknak is, akiket remélhetőleg jobban vonz majd a tanári pálya, ha felkészült, kiegyensúlyozott pedagógusokkal találkoznak. Az online adatbázis létrejötte persze nem garantálja mindezt, az első lépések megtételében viszont segíthet.

De mit is tesz mindezért a Tansegéd.hu? A weblap ingyenesen elérhető segédanyagokat oszt meg, melyeket tanárok és többek között az ELTE TTK egyetemi hallgatói és oktatói ellenőriztek. Ezáltal segítséget nyújt a szaktanároknak a módszertani eszközkészletük bővítésében is. Az adatbázisban külön tantárgyanként lehet keresni, önálló oldala van a földrajznak, a kémiának, a közeljövőben pedig tervezik a fizika, biológia, környezet- és természetismeret tárgyakkal is kiegészíteni a repertoárt.

A tanárok kereshetnek az adatbázisban kulcsszavakra, témakörökre, de ha arra kíváncsiak, hogy mi kelti fel leginkább a diákok érdeklődését, sorba rendezhetik a találatokat a legtöbbet nézett, legjobban értékelt és legtöbbet véleményezett kategóriák szerint is. Szűrni lehet többek között animációkra, filmekre; tananyagokat, de akár számítási feladatokat is kereshetünk, melyeket később a diákok el tudnak végezni, vagy otthon megnézni.

A projekt az EFOP-3.4.5-16-2017-00006 Belépő a tudás közösségébe c. projekt keretében valósulhatott meg, de szintén támogatja a Richter Gedeon, a Szkaliczki Plastic Processing, a Bauhaus, az Akwa Kft., a Közösségi Adományozási Program és számos magánszemély.

A Tansegéd.hu adatbázisát érdemes lesz böngészni, hiszen folyamatosan bővül, ezért további online elérhető anyagokat is szívesen látnak az oldal létrehozói; hamarosan elérhetővé teszik a fizika, biológia, környezet- és természetismeret tárgyakban összegyűjtött segédleteiket is.

Forrás: Tansegéd.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]