Már biztos: így változik az érettségi

Változások jönnek: Az új kormányrendelet tartalmazza a jövő évi érettségik leírását és követelményeit. Például a magyar nyelv és irodalom írásbelin más időbeosztás lesz, a szóbelin pedig bevezetnek egy új kategóriát, ami 15 pontot fog érni.

A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbelire eddig 240 perce volt a diákoknak, ez jövőre is így lesz, viszont más időbeosztással. A vizsga két részből áll: a szövegértésből (60 perc) és a szövegalkotásból (180 perc). Az új kormányrendelet szerint ezentúl az első 90 percben a szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás lesz a feladat. Majd a második 150 perces részben műértelmező szövegalkotás lesz. A pontozás pedig a következőképpen fog kinézni: az első részben 50-et, a másodikban 40 pontot lehet majd szerezni. A helyesírásra és az írásképre előbbinél legfeljebb 8, utóbbinál maximum 2 pontot lehet majd kapni. A szóbelinél pedig bevezetnek egy új kategóriát: a „kifejtés nyelvi minőségét”, ami a maximum 50 pontból 15-öt fog érni.

A történelemnél egyébként továbbra is lehet használni a régi típusú atlaszokat.

A szakgimnáziumok tanulóinak pedig kötelező lesz érettségizniük egy szakmai tantárgyból. A vizsgatárgyak emelt szintű pontos leírását, és a követelményeket itt találjátok.

Ezen a linken pedig az új követelményeknek megfelelő mintafeladatokat és szóbeli mintatételeket találjátok.

Forrás: Eduline

Kép: ujszo

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]