Te is segítesz másoknak a veszélyhelyzetben? Ez most ösztöndíjat érhet!

Bevásárolsz idős hozzátartozóidnak? Csatlakoztál egy szervezet munkájához? Segítesz lakókörnyezeted életének könnyebbé tételében a veszélyhelyzet alatt? Ha az elmúlt időszakban végeztél bármiféle önkéntes tevékenységet, mellyel a veszélyhelyzetben segítettél környezetednek, add le pályázatod a Neptunban!

Az ELTE Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottsága a tavaszi félévre pályázatot ír ki Rendkívüli helyzet ideje alatt végzett önkéntes hallgatói tevékenység ösztöndíja elnyerésére.

A pályázatról Varga Rékát, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának pályázatokért felelős alelnökét kérdeztük.

Milyen konkrét tevékenységeket említenél, melyekért a hallgatók pályázatot adhatnak le?

A pályázatunk a veszélyhelyzet idején végzett segítő tevékenységeket támogatja és a pályázati kiírásban is olvasható két fő kategórián alapszik. Az első kategória esetében a hallgató egy szervezeten belül végez önkéntes tevékenységet, ez az úgynevezett A kategória, a második esetben – ez a B kategória – pedig nem egy konkrét szervezetben dolgozik a pályázó. Mindkét esetben arra fókuszáltunk a pályázat megalkotásakor, hogy olyan tevékenységeket támogassunk, melyek a veszélyhelyzet idejére terjednek ki és a társadalmi felelősségvállalás keretein belül végzett tevékenységek, például gyerekek korrepetálása, vagy bevásárlás idősek részére.

Ezzel az ösztöndíj-lehetőséggel szeretnénk például támogatni a távoktatás megszervezését, koordinálását, digitális anyagok készítését segítő hallgatókat. Azokat, akik hétről hétre segítik a gyermekek tanulását online formában, tanulmányaikhoz kapcsolódóan életvezetési tanácsadásban segítenek, vagy akik az idősek mindennapjait könnyítik meg, például bevásárlással. Természetes ugyanakkor, hogy nem tudtunk előre meghatározni minden tevékenységet, hiszen mindenki más formában segít jelenleg, így akik nem találják azt a tevékenységet, melyet ők folytatnak, azok az egyéb kategóriában pályázhatnak.

Forrás: TanTáv Facebbok-oldal

Forrás: a TanTáv Facebook-oldala

Milyen dokumentumok szükségesek a pályázat benyújtásához, mivel lehet igazolni az önkéntes munkát?

A pályázatban a két főkategória szerint válnak el a szükséges dokumentumok feltöltései. Mindkét kategóriában érvényes és kötelező a tevékenységenként egy oldalas beszámoló a végzett munkáról. Amennyiben valaki egy szervezeten belül segít, neki a szervezet által kiállított, pecséttel és aláírással ellátott ajánlást kell emellett feltölteni.

Hogyan lehetséges igazolni, ha valaki nem egy szervezetben végez önkéntes munkát? Például idős rokonainak vásárol be, iskolásokat korrepetál stb.?

Szerettük volna, ha azoknak a hallgatóknak is tudjuk honorálni a munkáját, akik ugyan nem léptek be szervezetbe, mégis megkönnyítik nagyon sok ember mindennapját. Ilyen például a TanTáv csoport is, mely hallgatói kezdeményezés, és akik a veszélyhelyzet kezdetétől fogva segítik a középiskolai tanárok munkáját. Az ilyen esetekben az a megoldás született, hogy a nem szervezetben tevékenykedő hallgatóktól tanítás esetén szülői ajánlást kérünk, lakókörnyezetben végzett tevékenység esetén a segített személytől kell ajánlást kérni (kisebb falvak esetében az önkormányzat is állíthat ki igazolást a tevékenységről). Mindemellett pedig – ahogy korábban említettem – minden tevékenységet igazolni kell egy minimum egy oldalas beszámolóval.

A pályázat során csak olyan tevékenységet tudunk elfogadni, mely már megvalósult, ezzel „jutalmazva” az elvégzett tevékenységeket. Ellenben szeretnénk ezt az ösztöndíjat a következő félévre is kiterjeszteni, továbbfejleszteni. Az elsődleges célunk most az volt, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt is támogathassuk a hallgatókat.

Pályázatodat 2020. május 8. 8:00-tól 2020. május 15. 16:00-ig adhatod le Neptunban, a Neptun – Ügyintézés menü – Kérvények menüpontban. A pályázat benyújtásakor akár több önkéntes tevékenységre is nyújthatsz be kérvényt, és a megfelelő igazolás esetén azok mindegyike jutalmazásban részesülhet.

További információ, részletes útmutató a Pályázati kiírásban (PDF)

Fejléckép: HuffPost UK

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]