Pontosan mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Nyaralás vagy akár külföldi tanulmányút előtt érdemes kiváltani a kártyát, ugyanakkor nagyon sok tévhit kering arról, hogy pontosan mire is jogosít. Díjmentesen hazahoznak külföldről? Európa bármely pontján használható a “kék kártya”? Ingyenes orvosi ellátásra jogosít? Kevesen tudják, hogy pontosan mire is lehet használni – cikkünkből kiderül.

Sokan választunk valamilyen európai – főként uniós – célpontot a nyaralásunk során, egy-egy ilyen utazás pedig hatalmas pénzügyi kockázatot is jelenthet, ha nem tájékozódunk megfelelően az általunk igénybe vehető szolgáltatások részleteiről. A Gocompare pénzügyi szolgáltatásokat összehasonlító társaság például kutatást végzett a hétköznapi emberek körében, s ebből kiderült, hogy a britek 50 százaléka szerint ez a kártya ingyenes orvosi ellátásra jogosít fel, 5 százalékuk pedig meg van róla győződve, hogy a világ bármely pontján használhatja a kék kártyát. Az egyik legfontosabb félreértést elkerülve tehát: ezzel a kártyával csak közfinanszírozott szolgáltatóhoz lehet fordulni, a magán-egészségügyi szolgáltatóknál ezt a kártyát nem fogadják el. A tévedések valószínűleg onnan erednek, hogy a kártya nevében benne van a “biztosítás” szó.

retroradio.hu

“Egy másik tagállamban azok az egészségügyi szolgáltatások vehetőek igénybe, amelyek az adott helyen való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak.

Azt, hogy pontosan mit is jelent az orvosilag szükséges ellátás, a kezelőorvos bírálja el. Az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükséges ellátásnak minősül pl. a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások is, ezekben az esetekben javasolt az előzetes kapcsolatfelvétel a külföldi szolgáltatóval.
A kártya azonban nem használható fel akkor, ha valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazunk egy másik tagállamba – például, egy fogorvosi kezelésre”– írja a Pénzcentrum.

Fontos szem előtt tartani, hogy ugyan az Európai Egészségbiztosítási Kártya egy nagyon hasznos irat, melyet javallott utazásaink során kézközelben tudni, azonban nem helyettesíti az utasbiztosítást, s feljogosít az orvosi ellátásokra, de csak olyan mértékben, melyet egy helyi biztosított is megkapna.

A kártya igénylése bármely kormányhivatalnál lehetséges és kiadása térítésmentes, kivéve akkor, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják. A plasztik útitárs pedig több mint harminc országban érvényesek (ezek a következők: Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (görög rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia).

Érdemes megjegyezni ezen kívül, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban ún. visszatérítéses rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a gyógyszerek és az ellátás költségeit kötelesek vagyunk megelőlegezni.

Részletes információkat a kártyáról az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) honlapján, illetve itt találtok.

Képek: retroradio.hu, studying-in-us.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]