Az ELTE sportolói a riói olimpián – Venyercsán Bence

2016. augusztus 5-én kezdetét vette a XXXI. nyári olimpiai játékok! Idén a brazíliai Rio de Janeiro ad otthont a sport legnagyobb ünnepének, ahol 7 ELTE-s, illetve BEAC-os kiváló sportoló képviseli hazánkat. A csapat tagjai: Csere Gáspár, Illés Fanni, Kapás Boglárka, Márton Anna, Récsei Rita, Srp Miklós, és Venyercsán Bence (Staicu Simona – habár teljesítette az A-szintet – sajnos nem lehet ott a riói olimpián).

„Srácok, én futó vagyok, miért erőltessük a gyaloglást?” – tiltakozott Venyercsán Bence, amikor az edzője és társai 2011-ben kitalálták, hogy a futás helyett inkább a különleges és enyhén természetellenes mozgásformát válassza.

A 20 éves sportolót édesapja ismertette meg gyermekkorában az atlétikával, aki szervátültetett sportoló. Karrierjük is összefonódik, Venyercsán László és fia a csapatbajnoki címet is együtt nyerték meg 20 kilométeren.

Futóként mindig a hosszabb táv feküdt neki, csakhogy a 2013-as ifjúsági világbajnokságon a futóknak 3000 méter volt a leghosszabb táv, míg a gyaloglók 10 km-t tehettek meg. Ekkor ötlötte ki edzője, dr. Urbán Ákos, hogy mi lenne, ha váltanának, ő pedig mindenki nagy meglepetésére a nyolcadik helyen ért be a célba. A 2014-es eugene-i junior-világbajnokságon pedig egyéni csúccsal végzett a 21. helyen.

venyercsan_plakat-1024x478

Srp Miklós klubtársának 2015-ös riói kvalifikálása merész gondoltra bátorította fel Venyercsánt. „Nagyon örültem az edzőtársam és jó barátom kvótájának, egyben el is morfondíroztam, mi lenne, ha megpróbálnám én is a leghosszabb távot? Húsz kilométeren esélytelen lennék Rióra, viszont ötvenen esetleg lenne némi sanszom. Igaz, még nem indultam azon a távon, de együtt edzem Mikivel. Látva őt, talán meg tudnám csinálni.”

És meg is csinálta: 2016-ban Dudincén az 50 km-es gyalogló magyar bajnokságon kvalifikációs idővel debütált a távon: 4;02:35 óra alatt abszolválta az 50 kilométert, ezzel ő is ott lehet Rióban.

Bence az ELTE ÁJK hallgatójaként fog részt venni az olimpián.

Forrás, képek: beac.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]