Új trendek az állások világában

A 2030-as évek munkaerőpiacát várhatóan három fő tényező alakítja majd: az információtechnológiai átalakulások, a demográfiai változások és a felgyorsuló globalizáció. A kereskedelem, a kommunikáció és az energiatermelés jövője valószínűsíthetően eképpen fog alakulni a következő két évtized folyamán.

A fent említett tényezők változását érdekes egyrészt a társadalmi és technológiai fejlődés, másrészt az álláspiac alakulása, harmadrész az új állások megjelenésének aspektusában megfigyelni és elemezni. Ezen három alappillér mentén bontakoztatta ki előrejelzéseit a HVG Business Extra a valószínűsíthető álláspiaci változásokat bemutató cikksorozatának második részében.

A kereskedelem szempontjából nagy szerepet fog játszani első sorban a népességnövekedés, melynek egyértelmű következménye a fogyasztás nagy mértékben való növekedése. A környezettudatos életmód preferálása valószínűleg előtérbe kerül, ebből fakadóan a kereskedők új szolgáltatásmodellek kidolgozására lesznek késztetve. A modellek révén – a “zöld” termelés mellett – a fogyasztók igényei is jobban felmérhetőek lesznek, ezáltal sokkal specifikusabban tudják majd a termelési folyamatokat a gyártók megszervezni és lebonyolítani.

pieria.co.uk

A terület technikai fejlődése miatt az on- és offline kereskedelem hatására kevesebb klasszikus értelemben vett bolti eladóra lesz szükség, így az online értékesítők mennyisége felszaporodhat. Emellett új állások is megjelenhetnek, mint például egy olyan személy, aki a termék és a fogyasztó egymásra találását egyszerre készíti elő (egy személyben lesz hacker, adatbányász, PR-os, biztonsági szakember és személyes webmenedzser).

A kommunikáció és média területén az állások többsége várhatóan távmunkába alakul át, és jellemzően csak egy-egy projekten fognak a munkavállalók dolgozni, s miután azt elvégezték, újat keresnek. A vásárlók a virtuális térben átélt élményeit az érzékszervösztönző specialisták szabályozzák, míg az elhunyt személyek adatait – “virtuális hagyatékukat” – a digitális régészek kezelik. A különböző online munkák közben termelt információfelesleget az adatszemét-menedzserek tüntetik el.

Az energiatermelés is nagy lépéseket tesz majd előre – az energetika terén egyre több megújulóenergia-mérnökre lesz szükség, mivel a nagy, központi erőművek helyett egyre több kisebb termelőegység épül majd ki, akár lakossági szinten is, ezeket tervezni és megépíteni is kell. A tetőrendszerek tervezésére is külön szakembert alkalmaznak majd, aki nem csak a napelemeket, hanem az ereszcsatornákat is optimalizálja, hogy a csapadékot megfelelően összegyűjtve felhasználhassák.

 

Forrás: eduline.hu, hvg.hu

Képek: yorksoulitons.net, pieria.co.uk

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]