Fizetett szabadság a diákmunkásoknak

Az iskolaszövetkezetekről szóló törvény módosításával megerősödik a diákmunkások védelme, mivel a többletjogoknak köszönhetően például a végzett munka arányában fizetett szabadság is jár majd nekünk – közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész).

Diákész közzé tette a nemsokára életbe lépő törvénymódosítást, mely szerint a diákmunkásoknak is járni fog a fizetett szabadság a végzett munka arányában.

Ettől függetlenül az eddigi szigorú szabályok továbbra is vonatkoznak mint a fiatalkorú munkavállalókra, mind a diákszövetkezetekre, miszerint az átalakított szabályozástól függetlenül továbbra is alkalmazni kell a Munka törvénykönyve fiatal munkavállalókra vonatkozó összes védelmi szabályát (a fiatal nem dolgozhat éjszaka, nem dolgozhat naponta nyolc munkaóránál többet, figyelembe kell venni az eltérő pihenőidőt és a munkaközi szünetet is).

Továbbra is kötelező marad a minimálbér (bérminimum) kifizetése, valamint az összes munkavédelmi szabály betartása. “A munkaügyi és munkavédelmi hatóságok továbbra ellenőrzik az iskolaszövetkezetek működését, a diákok foglalkoztatásának körülményeit” – írta a Diákész.

A diákok munkavállalásának körülményeiről, előnyeiről és a szövetkezetek kötelességeiről egy régebbi cikkünkben találhatsz információkat.

Forrás: edupress.hu

Kép: pexels.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]