A Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj nyertesei

Átadták a Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjakat a pályázat idei tizenhárom győztesének a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A nyertes pályamunkák között főleg verseskötetek és regények vannak, de találunk például kismonográfiát és tanulmánysorozatot is.

A tehetséges fiatal szerzők támogatására létrejött ösztöndíjban 2016-ban Balaskó Ákos, Balogh Gyula, Benedek Miklós, Dobó Gábor, Hevesi Judit, Lesi Zoltán, Molnár H. Magor, Németh Ákos, Novák Zsüliet, Reichert Gábor, Tamás Kincső, Turi Timea és Varga László részesült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott, szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkák létrejöttét támogató ösztöndíj összege havonta 100 ezer forint egy éven keresztül. Az eseményen a díjak átadása előtt az előző évi ösztöndíjasok olvastak fel írásaikból, az esten közreműködött Oláh Dezső dzsesszzongorista.

A 2016-os pályázatra 81 pályamunka érkezett be, amelyekről több körben döntött a bírálóbizottság, melynek tagjai Csepregi János (Fiatal Írók Szövetsége, azaz FISZ), Erős Kinga (Magyar Írószövetség), Gaborják Ádám (József Attila Kör, azaz JAK), Horváth Györgyi (JAK), Neszlár Sándor (FISZ), Szilágyi Zsófia (Szépírók Társasága) és Zsille Gábor (Magyar Művészeti Akadémia) voltak.

Az ösztöndíjra olyan szerzők pályázhattak, akik 1981. január 1. után születtek, és már eddig is színvonalas médiumokban publikáltak. Az elbírálásnál előnyt jelentett, ha a pályázó rendelkezett már megjelent kötettel.

A támogatást nyert pályamunkák között több verseskötet és regény, egy Cs. Szabó László vándoréveiről készülő kismonográfia, az 1950-es évek magyar irodalmáról szóló tanulmánysorozat, valamint az olasz futurizmus magyar fogadtatásának és fogalomtörténetének kutatásán alapuló munka is szerepel.

Forrás: MTI

Fotó: nullahategy.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]