Ezekre figyelj ha diákmunkát vállalsz!

Nem sokára itt a vizsgaidőszak, remélhetőleg mindenki hamar letudja a félév teljesítéséhez szükséges kötelező köröket. Utána pedig kezdődhet a felhőtlen pihenés, itt a nyár, a levegő forró, a sör hideg, kezdődik a fesztiválszezon, és természetesen te is mész majd bulizni a haverokkal.

Na de miből?

Manapság a tizenéves korosztálynak, főképp az egyetemistáknak, a legegyszerűbb pénzszerzési lehetőség valamely diákmunka vállalása. Ezeket többnyire szövetkezeten keresztül találjuk meg, ami több szempontból is jó számunkra. Egy rövid összefoglalással készült ebben a témában a napokban az Eduline is , illetve cikkünkben a diákmunka vállalásának 5 előnyével találkozhattok, avagy eláruljuk, miért éri meg egy szövetkezet égisze alatt dolgozni.

work0

 

1. Kizárólag 18+? Dehogy is!

Azok, akik hamar függetlenedni szeretnének szüleiktől, vagy csak plusz zsebpénzre van szükségük, örülhetnek, mert a diákszövetkezetekhez való belépés alsó korhatára a 15. életév betöltése. Viszont 16 éves kor alatt csak a szünidőben megengedett a munkavégzés, illetve 18 éves kor alatt szülői engedély is szükséges a munkavállaláshoz.

 

2. Munkába állás előtt mindig lesz szerződésed!

Érvényes munkaszerződés – alkalmi munkák esetén eseti megállapodás – nélkül semmilyen esetben nem állhatsz munkába! Ez egyrészt a munkáltató részére is biztosíték, hogy komolyan gondolod a munka vállalását és meg fogsz jelenni, illetve elvégezd a rád bízott feladatot. Másrészt téged is véd a szerződés, hogy az abban meghatározott időpontban és módon (utalás, készpénzes kifizetés) hozzájuss a munkádért ígért összeghez.

 

3. Nem vagy röghöz kötve.

Ugyan a munkáltatók szeretik, ha egy diák, aki jól végzi a munkáját, akár hosszabb távon is a cégnél marad, azonban ha neked bármi közbejön, akár az iskola vagy a magánéletbeli változások miatt, amiért később nem tudod vállalni a munkát, nem kell aggódnod. Nincs felmondási idő és általában semmilyen kötelezettséggel nem jár egy munkától való búcsúzás. Ez azért is jó, mert az élet különböző területein is lehetőséged nyílik, hogy próbára tedd önmagad és megtaláld a számodra legmegfelelőbb munkakört!

 

4. Kevesebbet adózol.

Idén a tavalyihoz képest egy százalékponttal csökkent a diákok által végzett munkák után befizetendő adó mennyisége. Eddig sem volt eget verő ez a szám (16%), de ezzel a csökkentéssel mégis csak több kedvvel indul neki az ember a dolgos heteknek.

 

5. Kapcsolatokat építhetsz.

Sosem tudhatod, hova sodor a szövetkezet szele. Lehet, hogy épp a jövőbeli álommunkahelyed alsó lépcsőfokaira. Igen, sajnos a diákmunkák nagy része sok fáradsággal és monotonitással jár, azonban ha egy jó céghez bedolgozod magad és sikerül egy kellemes kapcsolatot kiépítened a főnökséggel és a kollégákkal, lehet, hogy a diplomát követően kapod is az állandó munkaszerződést. Lássuk be, mindenki örülne, ha olyan helyen vághatna bele a munkáslétbe, ahol már hónapok óta ismerik és jól kijön a munkatársaival.

Egy szó mint száz: ha hamar szeretnél elkezdeni gyűjteni a nyaralásra vagy csak nyugodtan szeretnéd teljesíteni a következő szemesztert anélkül, hogy az anyagiakon kelljen töprengened, regisztrálj valamelyik szövetkezetbe és kezdd el építeni a jövőd! Csak rajtad múlik!

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]