Bonyodalom nélkül zajlott le az idei Könyvfesztivál

2016. április 21. és 24. között került megrendezésre az idei XXIII. Nemzetközi Könyvfesztivál. A Fesztiválnak ismét a Millenáris csarnokai adott otthont, ahová a belépés diákoknak és nyugdíjasoknak díjtalan volt, míg a felnőtteknek ötszáz forintot kellett fizetniük, azonban ez az összeg a standoknál levásárolható volt. A jó hangulat, érdekes programok, rengeteg könyv és elismert kiadók idén is garantáltak.

A rendezvényen a dedikálásokkal együtt több mint négyszáz program, mintegy kétszáz új kötet, valamint hatszáz szerző, tudós és művész várta az érdeklődőket, valamint a zárónapon átadták a Budai Díjat is. A legjobb oktatássegítő könyv díját az Alexandra Könyvkiadó gondozásában megjelent 100 Magyar Népmese című kötet kapta, a legjobb hangzóanyag pedig a Napkút Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen kiadott, Lázár Ervin meséit tartalmazó könyv-CD-je lett. Magát a fesztivált Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitotta meg, továbbá átadták a Budapest Nagydíjat is, amelyet Jostein Gaardner norvég író nyert el, akivel még egy pódiumbeszélgetés is készült. A világhírű prózaíró nyitónapi előadásán és dedikálásain több százan vettek részt. Hatalmas érdeklődés övezte továbbá a díszvendég ország, Szlovákia programkínálatát.

Az Európai Elsőkötetesek Fesztiválja is sikeresen zárult, magán az eseményen tizennyolc ország szerzői mutatkozhattak be. Telt ház előtt zajlott az Európai Írótalálkozó is, amelyen a díjak és a siker összefüggéseiről és Európa növekvő megosztottságáról esett szó. A magyar kortárs irodalom legkeresettebb könyveinek Nádas Péter Az élet sója, Grecsó Krisztián Jelmezbál, Háy János Ország, város, fiú, lány és Németh Gábor A mormota nyara című kötetei bizonyultak. A próza mellett azonban váratlan sikert ért el Oravecz Imre Távozó fa című verskötete és a Verslavina kiadvány. A külföldi szerzők közül a tavalyi Budapest Nagydíjjal kitüntetett Jonathan Franzen, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, valamint Umberto Eco kötetei fogytak a legjobban. Az elmúlt években tapasztalt felfokozott érdeklődést is meghaladta a gyermekkönyvkiadók összefogásával megvalósult Gyermek(b)irodalom programkínálata.

A következő nagy könyves fesztivál a 87. Ünnepi Könyvhét lesz, amelyet a bonyodalmak ellenére mégis a Vörösmarty-téren tartanak majd meg. Az eseményre június 9. és 13. között kerül majd sor.

Forrás: edupress.hu
Kép: konyvhet.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]