Ismét a legjobbak között az ELTE!

Az, hogy az ELTE szerepel a hazai és a nemzetközi felsőoktatási ranglistákon is, már nem meglepő, hiszen az eddigi években általában a mi egyetemünk a legmagasabb helyen szereplő intézmény a hazai egyetemek közül. Ezúttal a brit Quacquarelli Symonds (QS) listán foglalt el egészen előkelő helyet. A korábbi években is szerepelt már ebben a rangsorban, és szinte minden tudományterületen megőrizte eddigi pozícióját az idei évben is. Az egyes képzési ágak, a világ legjobb 151-500 intézménye között végeztek, ami tekintve, hogy a világon több mint 11.000 felsőoktatási intézményt tartanak számon, igencsak előkelő helynek bizonyul. A QS Word University Ranking 2004 óta működik és öt terület oktatási programját rangsorolja. A társadalomtudományi, művészet- és bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi területekét. Ráadásul a fizika és csillagászat témakörében idén az ELTE bizonyult a hazai egyetemek közül a legjobbnak, az informatika pedig (idén először) szintén felkerült a listára.

A QS, egy brit cég, amely nemzetközi szinten foglalkozik a felsőoktatási intézmények rangsorolásával. A besorolásnál az akadémiai és munkáltatói ismertséget, valamint a kutatási teljesítményt veszik figyelembe. Intézményünk sokoldalúságát és versenyképességét szépen mutatja, hogy az olyan területeken, ahol mérték a magyar oktatást is, többnyire az ELTE az élmezőnyben van.

Matematika terén, megőriztük a tavalyi számot, a 251-300. helyen végeztünk. A Budapesti Műszaki Egyetem ezen a területen a 201-250. lett.
A biológiai képzést vizsgálva, a 301-400. helyen vagyunk a Debreceni Egyetemmel, és a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve. A mezőgazdasági képzésünk a tavalyihoz képest kissé lentebb, a 151-200. helyen szerepelt, itt szintén a Debreceni Egyetemmel , valamint a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen. Az informatikai képzésünk a 401-500. helyen szerepelt (BME a 251-300.), a modern nyelvtudományi területen pedig a tavalyihoz hasonlóan, a 201-250. helyen értünk célba. ( Az SZTE szintén itt végzett.)

A korábbi években számos listán szerepelt az ELTE. Többek között a sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2014-es listáján, amely a világ 500 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja. A Leideni Egyetem 2014-es világrangsorán szintén az ELTE érte el a legjobb helyezést hazai viszonylatban, de a Best Global Universities és a Center for World University Rankings listáin is szerepeltünk már hazai legjobbként.
A HVG szerint pedig tavaly ismét az ELTE lett az ország legjobb tudományegyeteme.

Forrás: elte.hu, leidenranking.com

Kép: nostressz.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]