Április 30-ig még van ideje nyelvvizsgázni annak, aki szeretné beszámíttatni a felvételi során

A 2016-os általános felvételi eljárás korántsem zárult le a február közepi jelentkezési határidő után. A jelentkezetteknek egészen a ponthatárok kihirdetéséig akadhat tennivalójuk, ha sikeresen akarnak felvételizni. Most arról lesz szó, hogy mit kell annak tennie, aki még nem nyelvvizsgázott, de ezt még tavasszal meg szeretné tenni, illetve hogy a közép-és felsőfokú nyelvvizsgákra hány többletpontot lehet kapni a felvételi eljárás során.

Amennyiben még nincs nyelvvizsgátok, de (az utolsó pillanatban) úgy döntöttetek, még a középiskolai éveitek alatt szeretnétek megcsinálni, ráadásul a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontot is szeretnétek érte kapni, akkor még mindig nem vagytok elkésve. Az április 30-ig befejezett nyelvvizsga eljárások után ugyanis még kaphattok pluszpontot, a sikeres vizsgát igazoló bizonyítványt pedig július 12-ig tudjátok benyújtani. Fontos, hogy csak a hiteles, eredeti bizonyítványt fogadják el, a sikeres vizsgáról kiállított igazolást nem! Akkreditált nyelvvizsgarendszerben szerzett bizonyítványok esetén a szkennelésen kívül nincs más dolgotok, de a más vizsgarendszerben szerzett oklevelet honosíttatni kell, aminek 10 ezer forint az eljárási díja és csak 21 nap múlva kapjátok meg róla a határozatot.

Valószínűleg már tisztában vagytok a pontszámítási rendszerrel, de hasznos lehet feleleveníteni, hogy nyelvtudás címén összesen 40 többletpontot kaphattok az általános felvételi eljárás során. A B2 szintű, azaz középfokú, komplex nyelvvizsgáért 28, míg a C1 szintű, azaz felsőfokú komplex nyelvvizsgáért 40 pont jár. Abban az esetben például, ha egy adott nyelvből a szóbeli és az írásbeli vizsgarész között „szintkülönbség” van, akkor mindig az alacsonyabb nyelvvizsgaszintet veszik figyelembe (pl. ha angol nyelvből középfokú szóbeli nyelvvizsgátok van, de az írásbeli részt felsőfokon teljesítettétek, akkor a nyelvvizsgát középfokúnak fogják tekinteni a pontszámítás során). Ezen kívül arra is oda kell figyelnetek, hogy ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kaphattok pluszpontot, ha pedig ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségitek és nyelvvizsgátok is van, csak az egyikért jár pont.

Forrás: eduline.hu
Kép: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]