2007 óta nem emelkedtek a hallgatói ösztöndíjak

Szombaton tartotta fővárosi közgyűlését a Hallgatói Önkormányzatok Országok Konferenciája, ahol többek között a hallgatói ösztöndíjakról és a szociális támogatásokról is szó esett. A közgyűlés legfőbb mozzanata az volt, hogy elfogadták azt a javaslatot, amely szerint a HÖOK kezdeményezi a hallgatói ösztöndíjak növelését 2017-től.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke elmondta, hogy javaslatukban azt kezdeményezik, hogy az inflációval növelt értéken bővüljenek a juttatások, ugyanis tartós áremelkedés ellenére a hallgatói ösztöndíjak 2007 óta nem emelkedtek. A HÖOK szerint a megoldás 9 milliárd forintos forrás bevonása lenne, így 42 százalékkal tudnák növelni az ösztöndíjak összegét. Emellett szükség lenne minőségi és alapvető tartalmi változtatásokra is, a tanulmányi ösztöndíj új számításakor mindenképpen szeretnék motiválni a hallgatókat a kurzusok sikeres teljesítésére.

Gulyás szerint nem csak a hallgatói ösztöndíjak rendszerét kéne megreformálni: cél a köztársasági ösztöndíj presztízsének visszaállítása és a kiválóságok nagyobb elismerése is. Ezen kívül javaslatukban szerepel a szociális támogatások rendszerének átláthatóbbá és objektívabbá tétele. Elsődleges szempontként nevezte meg a hallgatók élethelyzetének általános javítását, ami túlmutat az ösztöndíjreformmal kapcsolatos javaslatok kidolgozásán. Szociális juttatás lévén, a kollégiumok helyzetén is javítanának, illetve a kevésbé ismert hallgatói szolgáltatások és a diákkedvezmények rendszerét is fejlesztenék.

Forrás: eduline.hu
Kép: hook.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]