YouTube a nyelvtanulásért, avagy angoltanulást segítő csatornák

Sokan órákon át görgetik a YouTube-ot jobbnál jobb videók után kutatva. Elgondolkodtatok már azon, hogy az így eltöltött időt is lehetne nyelvtanulásra használni? Nem? Nos, akkor jó hírünk van! Cikkünkben ugyanis összegyűjtöttünk pár olyan csatornát, amely segíthet az angolnyelv-tanulásban.

Szerintem mindenki, aki ezt a nyelvet tanulja, ismeri az 5 Perc Angolt. Nem véletlen, hiszen havi rendszerességgel megjelenő magazinjukon kívül az internetes oldalukra is megannyi nyelvtani segédletet, tesztet, szövegértési és egyéb feladatokat töltenek fel, hírlevélben pedig napi nyelvleckéket küldenek a feliratkozóiknak. Az alapoktól egészen felsőfokig rendkívül hasznos tippekkel és anyagokkal szolgálnak, ami jó kiegészítést ad minden tanulni vágyónak. Éppen ezért foglalja el YouTube-csatornájuk a listánk első helyét: Szalai Nóri rövidebb-hosszabb videókban igyekszik feliratkozóival elsajátíttatni a nyelv fortélyait. Találhattok videót beszélő tanulókártyákról, szókincsfejlesztő feladatokat a Parlamentünkről, de hosszabb lélegzetvételű felvételek segítségével szilárdabb lábakra állíthatjátok az egyes igeidőkkel kapcsolatos tudásotokat. Azt viszont meg kell hagyni, hogy videók tekintetében inkább a honlapjukat érdemes felkeresni, ahova rendszeresen kerülnek fel újak, míg a YouTube-csatornájukra ritkán érkezik friss tartalom.

Fiona Bones is okkal került a lista második helyére. Azoknak ajánlanám elsősorban az ő csatornáját, akik most kezdik vagy nemrég kezdték az angoltanulást, hiszen videói főképp a legalapvetőbb dolgokat mutatják be: a köszönési formákat, az ABC kiejtését, a személyes névmásokat és a színeket, és sok más ezekhez hasonló tudnivalót. Igen hasznos az ő anyaga kiejtés tekintetében is, mivel jelenleg is az USA-ban, pontosabban Kaliforniában lakik.

Egy nagyon kedves barátnőm ajánlotta nekem ezt a csatornát, amikor meghallotta, hogy ilyen témában írok cikket, azóta viszont már én is feliratkoztam rá, annyira hasznosnak találtam. A nézettség és a feliratkozók száma nem hazudik: alternatív angol kifejezések, mindennapos nyelvhasználatot segítő mondatok bemutatása mellett olyat ad az English with Lucy, amit a magyar csatornák nem képesek. Lucy – aki nem mellékesen angoltanár – brit anyanyelvi szintű nyelvtudása révén sokat fejlődhet a videók hallgatásával a kiejtésetek is. Nincs is jobb annál, mint amikor anyanyelvűtől tanulhatjuk a nyelvet.        

Ugyan Eszter csatornája nem kizárólagosan az angol elsajátítására épül, de a Nyelvtanulás névre hallgató lejátszási listája nagyon hasznos, ugyanis egyedi angol kifejezéseket ismertet meg a csatornájára látogatókkal, valamint tippeket oszt meg, egyebek mellett a hatékony szótanulás érdekében. Érdemes őt követni, hiszen Instagram-oldalán információkat szerezhettek Skype-os angolóráiról is.

Talán magyaráznom sem kell, hogy a BBC Learning English YouTube-csatornája miért hasznos az angolnyelv-tanulás szempontjából. Kik lennének hitelesebbek ebben a témában, ha nem a BBC munkatársai? A csatorna mellett elérhető egy általuk kezelt internetes honlap is a tanulni vágyók számára. Mindenképpen a két felület együttes használatát ajánlom, hiszen a videókban hallottakat és megtanultakat átnézhetitek a honlapon, valamint kvízekkel is tesztelhetitek az újonnan megszerzett tudásotokat.

Ezt a csatornát leginkább azoknak ajánlom a figyelmébe, akik nehezen veszik rá magukat, hogy leüljenek tanulni, és hamar megunják a száraz anyag tankönyvből való elsajátítását. Ha izgalomra vágytok, azért jó a Learn English With TV Series, mert segítségével a YouTube-os „tananyagot” ismert emberek interjúiból, zenékből, filmekből, mesékből tanulhatjátok meg. A Spongyabobtól kezdődően a Twilighton át egészen Eminem mindenki által jól ismert Rap God című számából szedik össze a videókon dolgozók a hasznos tudnivalókat. Heti rendszerességgel töltenek fel legalább egy videót, így a listán szereplő csatornák között itt találhatjátok meg a legtöbb és legfrissebb tartalmat.

A csatorna neve először ellentmondásosnak hangozhat, de ne legyen senkinek fenntartása ezzel kapcsolatban. Személyes kedvencem ez a listáról, mert a videóikban megadott témákról hallhatunk teljesen életszerű beszélgetéseket. Óriási pluszpont a Sleep Learningnek, hogy a lejátszási listáikon logikusan összerendezett videók témái mind-mind olyan topikok, amelyek a nyelvvizsgák alkalmával visszaköszönnek. Elsőre elrettentő lehet, hogy a csatorna által gyártott tartalmak átlagosan egy óra hosszúak, viszont hallgatásuk közben nagyon gyorsan repül az idő.

  • +1 tipp: Doulingo

+1-nek mindenképpen a Doulingót mint legnépszerűbb nyelvtanulási applikációt szerettem volna a listára tenni, hiszen két YouTube-videó között semeddig sem tart ezzel az appal foglalkozni. Sokan a felesleges idejükben rögtön az okostelefont kezdik nyomkodni, legyen hát akkor értelme is! Sokkal jobb érzéssel fog eltölteni a nap végén, ha a haszontalan Instagram- és Facebook-görgetésen túl az unatkozással töltött idő helyett valami fontos dolgot is csinálunk a telefonunkon.

Kiemelt kép: soenglish.me

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]