Üresek lesznek az iskolapadok hétfőn?

A tegnap, azaz február 24-én tett állásfoglalást az oktatási jogok biztosa a közösségi portálon, február 29-re szerveződő „Nem leszek suliban” megmozdulással kapcsolatban. Aáry Tamás Lajos szerint a kezdeményezés könnyen az Alaptörvényben lefektetett alapvető jogok megsértéséhez vezethet, ugyanis sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése miatt.

A biztos az elmúlt napokban számos jelzést kapott a közösségi portálon, amelyek szerint pedagógusok kérik arra a szülőket, hogy február 29-én ne vigyék iskolába gyerekeiket, vagy ha mégis, akkor a gyerekek kockás ingben menjenek. Ezen kívül mindenkinek fel kell iratkoznia az iskolai faliújságon, annak is, aki jön és annak is, aki nem.

Az oktatási jogok biztosa kiemelte: jogsértő helyzetet teremet az, aki arra kéri a szülőket, diákokat, hogy írják fel magukat bármilyen listára. Ugyanis az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, életkortól függetlenül, így senki nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Késztetésnek minősül az is, ha a tanuló vagy a szülő alappal tarthat attól, hogy hátrány éri azért, mert valamit tesz, vagy nem tesz.

Aáry Tamás Lajos álláspontja mellett szól az az érv is, hogy a köznevelésről szóló törvény szerint mind az iskola, mind a tanár kötelezettsége a tárgyilagos és többoldalú tájékoztatás, a saját álláspont diákokra való rákényszerítése pedig tilos. A biztos ezért arra kér minden intézményvezetőt, hogy biztosítsák a demokratikus értékek érvényesülését az iskolákban.

Forrás: edupress.hu
Kép: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]