Omló vakolat és pénzhiány miatt gyűjtenek aláírást a szegedi bölcsészhallgatók

Penészes falak, omladozó vakolat, betonig kopott padló és lift, ami soha nem oda megy, ahová utasai szeretnék – mindez egy neves magyarországi tudományegyetem kampuszán. Az építési engedély megvan, a felújításhoz már „csak” 285 millió forintra lenne szükség.

A Szegedi Tudományegyetem bölcsész hallgatói megelégelték, hogy nap mint nap penészedő, omladozó falak között kell részt venniük az óráikon, ezért a hallgatói önkormányzat kezdeményezésére aláírásgyűjtésbe fogtak, a kezdeményezésnek a Petőfi Petíció elnevezést adták. Ezen kívül levélben felkeresték Szabó Gábort, az SZTE rektorát, amelyben felsorolták a Petőfi utcai épülettel kapcsolatos összes problémájukat. A hallgatók megígérték, amennyiben nem történik változás, március 1-én figyelemfelhívó demonstrációt tartanak a 70-es években átadott kampusznál.

A hallgatói önkormányzat szerint teljesen jogos elvárás az épület külső és belső felújítása. Az egyetemi épületek között csak egy a sok közül, de nekünk otthonul szolgál a Petőfi épület. – áll a demonstráció leírásánál. Szajbély Mihály, a kar dékánja elmondta, hogy tisztában vannak az épülettel kapcsolatban fennálló problémákkal, és bár az érvényes építési engedély már évek óta rendelkezésükre áll, hiányzik az a 285 millió forintra becsült összeg, ami a felújítás megvalósításához szükséges lenne. Ezt a pénzt csak pályázat útján tudnák összeszedni, ilyen lehetősége azonban az egyetemnek még nem volt, így egy ideig biztosan várni kell az épület renoválásával.

Forrás: eduline.hu
Kép: Kuklis István

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]