Emelkedik a felsőoktatásban dolgozók bére

Bruttó 345 ezer forint a magyar felsőoktatásban dolgozók átlagjövedelme, ez több lépésben 27 százalékkal fog nőni. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a pénteki sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a felsőoktatási stratégia végrehajtásának fontos elemét képezi a bérrendezés. Az államtitkár a bejelentés előtt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) dolgozóival folytatott egy háromórás konzultációt.

A kormány nemcsak a jövedelmeket kívánja rendezni, hanem tervbe van véve az oktatási-kutatási feltételek javítása is. Az idei évtől jelentős összeggel járulnak hozzá a hallgatók kutatási munkájának finanszírozásához, 2017-től pedig emelkednek az oktatók kutatói céljaira fordítható források is. Palkovics László azt is elmondta, hogy a felsőoktatásba érkező központi költségvetési támogatás a 2013-as 187 milliárd forintról jövőre 250 milliárdra növekszik. A kormány viszont azt szeretné, hogy a felsőoktatás támogatása reálisabb legyen, vagyis jobban figyelembe kell venni az intézmények teljesítményét és minőségét.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora fontosnak tartja, hogy kiszámítható viszonyokat teremtsenek a magyar felsőoktatásban. A professzor szerint „ha nem tudunk jövőképet felmutatni, az sokkal rosszabb hatással lesz a fiatalok itthon maradása szempontjából, mint hogy 10 vagy 20 ezer forinttal magasabb jövedelmet kapnak.” Véleményét példával is alátámasztotta: több olyan nemzetközileg elismert kutatócsoport működik Szegeden, amely külföldi szakemberek számára is vonzó.

Szajbély Mihály, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja örömmel fogadta a bejelentést, mivel az elindult bérrendezésre már egy évtizede várt a felsőoktatás. Ugyanakkor úgy véli, feszültségeket fog okozni, hogy a különböző beosztásban dolgozók jövedelmei eltérőek lesznek. Reméli, hogy ezeket az igazságtalanságokat a jövőben sikerül rendezni.

Forrás: edupress.hu

Kép: napi.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]