Érdemes-e a felvételi trendeket követni?

A legtöbb középiskolás a gazdálkodási és menedzsment, mérnökinformatikus, jogász, pszichológia alapszakokat jelölte meg 2015-ben a felvételi eljárás során első helyen. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon érdemes-e olyan szakot választani, ami a legnagyobb népszerűségnek örvend a továbbtanulók körében?

Nem biztos, hogy érdemes az alapján pályát választani, hogy mire jelentkeztek a legtöbben egy évvel korábban. A számok persze árulkodóak lehetnek, mert mutathatják azt is, hogy melyek azok a képzések, amelyeket magas színvonalúk, vagy a karrierlehetőségek miatt jelöltek meg olyan sokan. Azonban megszívlelendő tanács, hogy a jelentkezés leadása előtt jó átgondolni, mi is a legjobb neked. Miben vagy a legjobb? Milyen pályán tudod magad elképzelni 5-10 év múlva? Mit tanulnak az adott szakon, amit kiszemeltél magadnak? Milyen tárgyaik vannak? Érdemes az adott intézmény nyílt napjára is ellátogatni, hisz itt részletes információkat kaphatsz a kurzusokról és szakirányokról, de ezek az információk a legtöbb intézmény honlapján is megtalálhatóak. Az állás, amit elképzeltél magadnak: létezik? El lehet érni a választott szak által? Milyen cégek, vállalatok, intézmények keresnek ilyen munkakörű embert? Mennyi fizetést kaphatnak?

A tudatos pályatervezéssel rengeteg időt megspórolhatsz magadnak, elkerülve így a felsőoktatás buktatóit, s céljaidat is hamarabb elérheted.

A nyílt napok mellett érdemes ellátogatni az EDUCATIO Kiállításra, ahol az ország összes felsőoktatási intézménye képviselteti magát, továbbá néhány külföldi egyetem felől is érdeklődhetsz, ha külföldön folytatnád tanulmányaid.

EDUCATIO Kiállítás 2016
Időpont: 2016. január 21–23.
Helyszín: SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ, 1146 Budapest, Dózsa György út 1.
Információ: www.educatiokiallitas.hu
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/759380727500709/

Forrás: edupress.hu

Kép: www.jobvine.co.za

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]