Egyre több a duális képzés

Egyre több helyen indítják el a felsőoktatási intézmények a duális képzést, mivel ez egy gyakorlatorientáltabb tudást ad a hallgatóknak, és nem utolsó sorban rendszeres bért is kapnak a felvételt nyert hallgatók a munka megkezdésével. Sokaknak az a véleménye, hogy az így diplomázók előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, ezért is egyre népszerűbbek ezek a képzések.

A bevezetést célzó projekt hamarosan befejeződik a gépész és informatikus szakokon. A projekt célja az volt, hogy a Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) bővítsék a képzési palettáját. Ezáltal új, innovatív képzési formát vezettek be a gépész és informatikus szakokon.

A duális képzés már megvalósult a Szent István Egyetemen (SZIE) is. A SZIE közel 391 millió összegű pályázatot nyert el a Társadalmi Megújulási Operatív Program (TÁMOP) keretein belül. A cél a SZIE békéscsabai, szarvasi és gyulai campusain kooperatív és duális képzések kialakítása, valamint a helyi gazdasággal való együttműködés erősítése.

A Szent István Egyetem projektjének célja a gyakorlatorientáltság növelése, és a vállalkozói képességek fejlesztés a képzésekben. A SZIE különböző partnereket vont be a projektbe, ezen kívül pedig számos területen népszerűsítették a kooperatív, duális és moduláris képzéseket.

A bajai Eötvös József Főiskola (EJF) a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően műszaki, gazdasági és pedagógiai tudományterületen a legkorszerűbb képzést nyújtja. A duális építőmérnöki képzésben a hallgatók november végén fognak munkába állni a vízügyi igazgatóságokon, munkájuk során bért is kapnak. A 2015/2016-os tanévre 17 hallgató nyert felvételt.

A munkaerőpiac számára fontos, hogy ne csak lexikális tudással rendelkezzenek pályakezdő munkavállalók, hanem a gyakorlatban is tudják alkalmazni a tanulmányaik során elsajátított ismereteket.

Forrás: edupress.hu

Kép: profession.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]