Nagy reményeket fűznek a duális képzéshez

Debrecenben, a középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára a duális képzés fontosságáról beszélt: a duális képzésben az oktatási intézményekben folytatott elméleti, és a vállalatoknál zajló gyakorlati képzés párhuzamosan történik. Jelenleg 500 hallgató vesz részt ilyen képzésben.

2015 szeptemberétől 19 egyetem és 300 vállalat együttműködésében 500 hallgató vesz részt duális képzésben: a hallgatókat több ezer jelentkező közül választották ki a felvételik során. Az EMMI szeretné elérni, hogy 2020-ra tízezer hallgató ebben a formában tanuljon a magyar felsőoktatásban.

Palkovics László szerint az elméleti képzésnek hatékonyan kell kapcsolódnia a gyakorlathoz, azonban a legtöbb oktató nem is találkozott még olyan vállalattal, mint amelyekhez a hallgatóit képzi. A gyakorlati ismeretek szintjének növeléséért bevezetik a mesteroktató státuszt, ami újdonság: csupán 10 éves szakmai gyakorlat kell ahhoz, hogy például egy vállalati főmérnök, kórházi orvos, vagy éppen középiskolai tanár bekapcsolódjon az egyetemi képzésbe, tudományos fokozatra pedig nem lesz szüksége ehhez.

Forrás: mti.hu

Kép forrása: kepzesklaszter.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]