Mikor kell visszafizetni a képzést?

Örök feszültség az államilag finanszírozott képzésekkel kapcsolatosan: Mi van akkor, hogyha valaki az első félévben rájön, hogy mással szeretne foglalkozni, és abba szeretné hagyni aktuális tanulmányait? Vajon vissza kell-e fizetnie az addigi képzését?

Hogyha az első szemeszter (osztatlan képzésben legkésőbb a második szemeszter) után hagyjátok félbe a képzést, akkor nem kell visszafizetnetek a tandíjat.

Ám abban az esetben, ha ennél később szeretnétek változtatni, akkor sajnos fizetnetek kell. Létezik egy olyan opció is, hogy hazai munkavállalóként ledolgozzátok a felhasznált féléveket.

A beiratkozáskor alá kell írni a hallgatói nyilatkozatot, amiben benne van, hogy a képzési idő alatt meg kell szereznetek a diplomátokat, és a végzés utáni húsz éven belül magyarországi munkahelyen fogtok dolgozni- az igénybe vett állami ösztöndíjas féléveknek megfelelően: egy félév öt hónapnak felel meg.

Megeshet, hogy kicsúsztok ebből az időből, ekkor a tandíj felét kell visszatéríteni.A teljes tandíjat akkor kell visszaadni, ha nem dolgoztok itthon elég ideig. Ebben könnyebbség, hogy a ledolgozott idővel arányosan csökkentik az összeget.

Forrás: Eduline

Kép: www.nicabm.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]