Jövőre lezárul a Campus Mundi ösztöndíj – utolsó lehetőség pályázni!

Hamarosan befejeződik az állami Campus Mundi program, azonban még nem késő pályázni, ha kiemelt ösztöndíjjal szeretnél tanulni a tengerentúlon vagy Európában!

A Campus Mundi program a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének fejlesztését célzó állami kezdeményezés, amely a 2016–2021 közötti időszakban háromféle mobilitásiösztöndíj-lehetőséggel is támogatta a hallgatókat. A program jelentette lehetőségek határtalanságát bizonyítja, hogy míg például egy Erasmus+-ösztöndíjjal döntően csak Európát célozhatjuk meg, addig Campus Mundival a tengerentúlra is utazhatunk – lényegében bármilyen nekünk szimpatikus országba, ahova a Konzuli Szolgálat javaslatai szerint amúgy is beutazhatnánk (tehát nincs például polgárháború vagy éppen katasztrófahelyzet). Az országok teljes listája itt érhető el). A program azonban sajnos hamarosan befejeződik, a jelenleg még pályázható két ösztöndíjtípusra – külföldi részképzés, külföldi szakmai gyakorlat – eltérő határidővel lehet még jelentkezni a Tempus Közalapítvány weboldalán.

Mindkét pályázattípus jellemzője, hogy a kiutazás előtt előzetesen rögzíteni kell egy tanulmányi szerződés keretében a majd itthon elismertetendő krediteket: külföldi részképzés esetén minimum 20 (trimeszter esetén 15), szakmai gyakorlat során pedig minimum 15 ECTS kredit értékű tárgyakat kell kint sikeresen teljesíteni. A megpályázni kívánt ország megélhetési kategóriája szerinti ösztöndíj mellé még kiegészítő támogatás is igényelhető mindkét típus esetében: a rászoruló hallgatók havi 35 ezer forint szociális, míg a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő hallgatók egyéni mértékű kiegészítő támogatást igényelhetnek.

Külföldi részképzés

Az Erasmus+-ösztöndíjhoz hasonlóan itt is szemeszterekre lehet kiutazni külföldi egyetemekre, a különbség azonban az, hogy „freemover hallgatóként” (tehát vendéghallgatóként) bármilyen külföldi egyetem pályázható. További különlegessége a Campus Mundinak, hogy nemcsak fizikai mobilitásra nyerhető el ösztöndíj, hanem kombinált (blended), illetve teljesen online jelenlétre is, tehát a programra úgy is van lehetőség beiratkozni, hogy csak virtuálisan hagyjuk el Magyarországot. Ez bizonyos mértékű kiszámíthatóságot jelent a folyton változó pandémiás helyzetben, emellett lehetővé teszi azt is, hogy a járványhelyzet miatt megszakított mobilitások ne vesszenek kárba, és szükség esetén otthonról is lezárhatóak legyenek.

Pályázni az ösztöndíjra 2022. február 28-ig lehet, a mobilitást pedig legkésőbb 2022. szeptember 30-ig kell lezárni. Pályázni itt lehet.

Külföldi szakmai gyakorlat

Az ösztöndíj segítségével bármely országban teljesíthetők a tanulmányokhoz kötődő, tapasztalatszerzést biztosító szakmai gyakorlatok, így például a legtöbb diplomához szükséges kötelező gyakorlati kurzusok. A támogatás Európai Uniós tagország esetén legfeljebb három, nem EU-s ország esetén legfeljebb egy hónapra pályázható: utóbbiak esetén ismét szabad a vásár, a gyakorlat bárhol teljesíthető. Fogadóhely lehet bármilyen olyan intézmény, ahol a szakos tanulmányokhoz kötődő szakmai gyakorlat vagy kutatási tevékenység biztosított – ezen kívül azonban a választás teljes mértékben szabad döntés, nincs megkötve a kezünk semmilyen módon.

Pályázni az ösztöndíjra 2022. június 30-ig lehet, a szakmai gyakorlatot pedig legkésőbb 2022. szeptember 30-ig be kell fejezni. Pályázni itt lehet.

Az infografikák forrása a Tempus Közalapítvány: 1. kép, 2. kép

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]