Púposságot okoz a sok kockulás

Tudod, mi az a telefonnyak? Nem? Pedig a legújabb kutatások szerint ez nem más, mint az az egészségtelen háti görbület, ami a kiskamaszoknál alakul ki, ha éjjel-nappal a telefonjukat nyomkodják. James Carter, az új-dél-walesi gerincspecialista szerint ezek a gyerekek púposak lesznek, vagyis elgörbül a nyakuk és a hátgerincük, így alakul ki az általa telefonnyaknak keresztelt elváltozás – de egy kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk ezt: elég szemmagasságban tartanunk a készülékeket. Persze ennek is megvannak a maga veszélyei, például az utcán sétálva…

Az egészségtelen gerinctartás akár már a hétéveseknél is kialakulhat, a helyzet komolyságára, az esetek gyakorisága hívja fel a figyelmet, nyilatkozta az orvos. “Az utóbbi két évben kezdődött a növekedés, mindenekelőtt kisiskolásoknál és tizenéveseknél. Azért hívom telefonnyaknak, mert akkor alakul ki, amikor valaki hosszú ideig ül előrebukó fejjel, telefonjára vagy tabletjére meredve. A normális gerincgörbület ellentéte, púp alakul ki náluk, ami gyakran idéz elő fej-, nyak-, váll- és hátfájást” – magyarázta a szakember. Hozzátette, hogy minden második páciense, akinél ezt a problémát fedezi fel, gyerek vagy tinédzser.

És ha nem lenne elég, hogy szegény gyermek púposra kockulja magát, további tünete a betegségnek, hogy összefügg a szorongással és a depresszióval is. Egy brit felmérés szerint a gyerekek átlagosan napi három órán át merednek a képernyőre vagy az okostelefon kijelzőjére. Carter azt javasolja, ágyon ülve vagy fekve ne használjuk a készülékeinket, ha pedig sokáig ülünk a monitor előtt, akkor az mindig legyen szemmagasságban. Ugyanakkor ha a telefonjainkat is ebben a magasságban érdemes tartani, akkor, azt hiszem, inkább fogunk telefonnyakkal megöregedni, mint hogy komoly utcai baleseteket kockáztassunk.

Forrás: MTI

Kép: imgkid.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]