Madárhatározó alkalmazás okostelefonra

Ha valami értelmeset szeretnétek a telefonotokra, ami nem csak hasznos, de egy plusz játék is, akkor itt van a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) alkalmazása. Memóriajáték, határozó és madárlexikon is egyben, valamint a hétköznapi embernek készítették, ezért kicsiknek és nagyoknak is érdekes lehet. Jelenleg Android és iOS rendszerre elérhető, a többi részletet pedig cikkünkben olvashatjátok.

A telefonos program elsősorban a terepi fajmeghatározáshoz nyújt segítséget kezdő madarászoknak, de nem csak erre használható, s nem csak biológusoknak készült. Ez utóbbit fontos hangsúlyozni, hiszen nagy közönségnek hozták létre az alkalmazást, hogy egy teljesen laikus ember is meg tudja mondani, milyen madárka evett a kirakott téli etetőből vagy csicsereg éppen az ablak melletti fán. Az applikáció keresőjével könnyen megtalálhatja bárki a kérdéses fajt akár csak egy tulajdonság (élőhely, alak, szín, méret stb.) megadásával. Ezzel együtt az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem titkolt szándéka a keresések és találatok általi adatgyűjtés. Így bárki hozzájárulhat április végétől kezdve a Madáratlasz Programhoz (MAP), amely célja feltérképezni a hazai madárállományt.

Az applikáció a 157 leggyakoribb hazai madárfaj leírását és rendszertani besorolását tartalmazza. Bővebben minden egyes fajnak megtalálható az adatlapján a képe – Kókay Szabolcs grafikái -, természetvédelmi értéke, magyar és latin neve, valamint tipikus hangja is. Továbbá egy link elvezet minket az MME honlapára, ahol az adott fajról még több információhoz juthatunk, mint például a gyűrűzési adatok.

Az érdeklődő és természetbarát emberek biztosan örömmel fogadják majd ezt a jópofa alkalmazást, már ha van okostelefonjuk vagy tabletjük. Ne feledjétek, ingyenes.

Forrás: MTI
Kép: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]