Magyar kitüntetést kapott II. János-Ádám, Liechtenstein hercege

A herceg magyarországi látogatása során találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, átvette többek között a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, valamint bemutatta Az állam a harmadik évezredben című könyvét is.

Hétfő este az Országházban fogadta Orbán Viktor miniszterelnök II. János-Ádám herceget, aki új könyve népszerűsítése miatt érkezett Magyarországra. Másnap az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen mutatta be új könyvét, amellyel kapcsolatban elmondta: a véres huszadik század világháborúi és diktatúrái a bizonyíték arra, hogy az állam csődöt mondott, ezért fontos feltenni a kérdést, hogy milyennek is kéne lennie egy államnak a harmadik évezredben. Jelenünk kihívása egy olyan állammodell kifejlesztése, amely megelőzi az államok közötti háborúkat és a polgárháborúkat, feladatának tekinti valamennyi állampolgár szolgálatát, a lehető legnagyobb demokráciát és jogállamiságot biztosítja, és helytáll a globális versenyben. Ehhez mindenkinek magáévá kéne tennie az embereket szolgáló állam eszméjét. II. János-Ádám szerint a jól működő állam jellemzője a rendőrség, az államügyészség, a bíróság és a jogalkotó szoros együttműködése.

Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár beszédében igyekezett összekapcsolni a könyv ideális államképét a magyar felsőoktatási szakpolitikával. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány 2010-ben legfontosabb feladataként jelölte meg az állam újjáalakítását, hogy az minél inkább szolgáltató szerepben jelenjen meg a társadalom mindennapjaiban. A felsőoktatás átalakításakor is ez az elv határozza meg a kormány intézkedéseit, hogy a hallgatók versenyképes tudással gyarapodhassanak, miközben új modelleket is bevezetnek, valamint kiszolgálják a társadalom és a gazdaság igényeit.

A könyvbemutató után az államtitkár átadta a hercegnek a Pro Cultura Hungarica kitüntetést a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében szerzett érdemei elismeréseként, Andrássy-érmet vehetett át Masát Andrástól, az egyetem rektorától, valamint Gloria Victis-díjat Mátyás Sándortól, a Gloria Victis Alapítvány kuratóriumának elnökétől.

Forrás: MTI
Kép: mandiner.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]