Bajnoki beszélgetések tárháza: Megjelent az Én is BEAC-os vagyok!

Jubileumi interjúkötetet készített a BEAC a klub történetének 120 éves évfordulója alkalmából. Az ünnepélyes könyvbemutatóra olyan neves sportolók is meghívást kaptak, mint Dömölky Lídia, Solt Pál vagy épp Csere Gáspár.

A BEAC, avagy a Budapesti Egyetemi Atlétika Club a maga 1898-as létrejöttével igazi veteránnak számít magyar, illetve budapesti viszonylatban megalapított sportklubok közt. Ez alatt a tekintélyt parancsoló időintervallum alatt eseményekben nem volt hiány, hiszen a klub dinamikus fejlődése mellett szerencsére a kiemelkedő sporteredményeket sem kellett nélkülözni. Mindezt alátámasztja, hogy a klub által szolgáltatott olimpikonokból, világ- és Európa-bajnokokból, valamint többszörös magyar válogatott sportolókból Dunát lehetne rekeszteni. A BEAC-os sportelittel készült beszélgetéseket a klub 120 éves fennállása alkalmából megjelent, hiánypótló interjúkötetében tette közzé. Az Én is BEAC-os vagyok! címmel megjelent kiadvány meglehetősen limitált, mindössze 500 példányban elérhető, így egy igazi kuriózum lehet a könyvespolcokon. Ezen jubileumi, afféle „BEAC-biblia” felvonultatja a klub jelenlegi és egykori bajnokait, kiválóságait, akik az odalakon keresztül számtalan történetbe és emlékbe avatják be az olvasót.

Az ünnepi könyvbemutatóra az ELTE BTK Tanácstermében került sor, amely pillanatokon belül megtelt a meghívott vendégekkel. A bemutatásra váró könyveken kívül számos egykori és jelenlegi BEAC-bajnokkal is találkozhattunk, akik az általunk megszokhatott sportfelszerelésüket ezen estén öltönyre és nyakkendőre, vagy épp elegáns ruhára cserélték.

Az esemény házigazdája, a sportpályafutásán kívül a Sport TV-ből ismert Fazekas Erzsébet először a számadatok szerelmeseinek kedvezve, dióhéjban ismertette a könyvet: 120 év BEAC, 15 sportoló, 70 év személyes történetei, szólt a megfogalmazás. Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok öttusázó leszögezte, a BEAC ott volt a magyar sport születésénél, éppen ezért felszólított mindenkit, vigyázzon a klubra. Utóbbit különösen azért viseli a szívén, mert korábbi, szeretett egyesülete, a Csepel SC megszűnt, emiatt semmiképp sem kívánja, hogy a BEAC hasonló sorsra jusson. Ezt követően személyesebb vizekre evezett, felelevenítette, mikor egy volt tanára úgy vélekedett, „a tánc, ivás és sport nem vezet semmi jóra”. Mi sem bizonyítja az említett tanár tévedését, mint a szóban forgó, immár 123 éve fennálló sportklub, amely az egyetemi sportélet meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát.

Az ELTE kancellára, Dr. Scheuer Gyula is köszöntötte az egybegyűlteket. Úgy vélte, az ELTE és a BEAC, azaz az oktatás illetve a szabadidősport megkerülhetetlen alakjainak kapcsolata az elmúlt években szorosabbá vált, mára egyfajta szimbiózisban léteznek egymás mellett. Kiemelte, számos fejlesztés történt a közelmúltban, illetve jelenleg is folyik a sportlétesítmények korszerűsítése. A két intézmény dinamikus együttműködésének eredményeképp hangsúlyozta a Mérnök utcai sporttelep 2019-ben megtörtént átadását, a gyakorlóiskolák tornatermeinek megújulását, illetve a Bogdánfy úti sporttelep folyamatban lévő felújítását. A klub nem csak infrastrukturális tekintetben fejlődött, igyekszik minden igényt kielégíteni sportági lehetőségek terén is. A sporttevékenységek kiterjesztésének által teret biztosít a speciális szükségletű hallgatók számára is, amihez remélhetőleg több egyesület csatlakozik majd a jövőben. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke külön kitért arra tényre, miszerint a BEAC a sportot többek között az integráció eszközének tekinti, amire remek példa a nemrégiben megrendezett csörgőlabda MEFOB is.

Simon Gábor, a BEAC igazgatója

Simon Gábor, a BEAC igazgatója Eötvös Loránd szavait idézte, aki annak idején egy római hasonlattal élt a klub alapításánál. Büszkén jelenthetjük ki, hogy Eötvös tanácsai, miszerint „minden tag törekedjen nyílvesszőként a maga útjára, egyéniségére, sportegyénisége kifejlesztésére, s minél messzebbre szárnyalva, ki-ki alkosson nagyot a sportban és az életben egyaránt, majd amikor szükség van rá, (…) akkor mutassanak egységet” megvalósulni látszottak a klub életében. Simon Gábor hangsúlyozta továbbá, a különleges interjúkötet a hagyományőrzés, emlékezés, valamint tiszteletadás céljából készült, emellett nem titkolt célja a múlt megismertetése a fiatalok számára. Szívből reméli, hogy ezek a nem mindennapi történetek motivációt, kitartást, tanulás utáni szűnni nem akaró vágyat ébresztenek az olvasókban.

A köszöntők befejeztével ünnepélyes könyvátadás következett a BEAC bajnokai számára, akik számára személyre szabott felkonferálással és méltatással tették még kedvesebb, emlékezetesebb élménnyé az estét. A bemutatások során kiderülhetett, ezen kiemelkedő sportolók nem csak a pályán, hanem a civil életben is maradandót alkottak. Említésre méltó többek között Marosi József épületgépész és amatőr borász, Horkay Ferenc szívsebész, valamint Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt vezetőjének munkássága.

Dömölky Lídia azonnal bele is mélyedt könyvébe

Remélhetőleg ezen interjúkötet megjelenése a jövőben számos fiatalt motivál majd céljaik, ambícióik elérésében. Bízzunk abban, hogy a jövő generációinak sikerei hozzájárulhatnak egy mielőbbi második kötet létrejöttéhez.

Fotók: Baló Tímea, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]