Aktuálpolitika az ELTE 381. tanévnyitóján

Ma nyitotta meg Mezey Barna rektor az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015-2016. tanévét. Az ünnepi szenátusi ülés keretében tartott évnyitón elhangzott Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosának, valamint Kiss Edina, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat nemrég megválasztott elnökének beszéde is. Az eseményen ezen kívül kitüntetéseket adtak át az arra érdemesnek ítélt oktatóknak, dolgozóknak és hallgatóknak, akik az ELTE színvonalához hozzájárultak. A tanévnyitó zárásaként pedig az egyetem vezetősége koszorút helyezett el Pázmány Péter emléktáblájánál, valamint Eötvös Loránd szobránál.

Magyarországi felsőoktatási és más intézmények képviselőinek jelenlétében tartották meg a 2015/2016-os tanév első, ünnepi szenátusi ülését, melyen Mezey Barna megnyitotta egyetemünk 381. tanévét. Évnyitó beszédében szót ejtett az elmúlt év eseményeiről, a fenntartható felsőoktatásról, az ELTE feladatairól – és napjaink legjelentősebb kérdéséről, a migrációról is.

Az ELTE rektora először a 2015-ös év fontos eseményeit emelte ki: a kancellári rendszer kiépítését, az intézményakkreditációt és az intézményfejlesztési tervet. Előbbi kapcsán megjegyezte, hogy eleinte az egyetem ellenezte a rendszer felállítását, de 2014 decemberében Scheuer Gyula egyetemi kancellárral tárgyalássorozat indult meg, melynek eredményeként igazodni tudnak mind az ELTE tradícióihoz, mind pedig a kormányzat felsőoktatási politikájához. Ezen kívül beszélt az ötévente kötelezően megtartandó intézményakkreditációról, mely a sok fáradtság mellett hozzájárult a még jobb irányú fejlődéshez.

Bírálta, hogy az előző, 2012-ben elkészített intézményfejlesztési terv a kormányzat valamelyik íróasztalának a fiókjában süllyedt el – tehát a (több hónapos munka eredményeként megszületett) „tervekhez kapcsolt pénzügyi remények is összeomlottak.”

Mezey Barna emellett örömét fejezte ki azokkal a „stabil kapaszkodókkal” kapcsolatban, melyek átsegítik az egyetemet a nehéz feladatokon. Ilyennek nevezte meg az ELTE országos népszerűségét (minden 5. jelentkező ide felvételizett, közülük 8000 új hallgató), a nemzetközi rangsorokban elért előkelő helyezéseket (ezen listákon az ELTE első vagy az elsők között van a magyar egyetemek közül), valamint egyetemünk diákjainak eredményeit.
Célkitűzésként jelölte meg a digitális nemzedékhez való igazodást; az egyetem további „nemzetköziesítését”; a tehetséggondozást és a magas szintű kutatómunkát, mely a forráshiány ellenére is folyik egyetemünkön. Ezt igazolja, hogy az idei OTDK-n a beérkezett 590 ELTE-s pályamunka 40%-a helyezést ért el.

A napi közéleti eseményekkel kapcsolatban Mezey Barna megjegyezte: reagálva az egyre égetőbbé váló migrációs helyzetre az ELTE felajánlotta segítségét a kormányzatnak különböző megoldási képletek kidolgozásában. Végül pedig természetesen az idei elsőéveseket köszöntötte.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa köszöntötte a jelenlévőket. Beszédét egy kis nosztalgiázással kezdte: ő maga jelen volt, mikor 30 éve szeptember elején megnyitották az egyetem történetének 351. tanévét.

Ezután olyan kérdéseket boncolgatott, mint: lehet-e még vezető kultúra a világon az európai kultúra, mely az egyetemi (megkérdőjelezhetetlenül autonóm) köztársaságok bölcsője volt, illetve amely intézmények az európai civilizáció fejlesztői és a közjó nem elszigetelt szolgálói voltak. Beszédében a felsőoktatás kiemelt fontosságúnak jelölte meg a nemzeti kultúra és nyelv ápolását – ahogy a nemzetköziséget is.

Navracsics Tibor az oktatáspolitikát is szóba hozta. Megkérdőjelezte az egyetemek végletekig történő beszámoltatását költségvetésükről, mely könnyedén a felsőoktatási intézmények versenyképességének elvesztéséhez vezethet. Kiemelte: az oktatással foglalkozó politikusoknak nem egymást kell meggyőzniük a felsőoktatás fontosságáról, hanem a felsőbb kormányzatot.

Az elhangzott beszédek után Mezey Barna átadta a kitüntetéseket, többek között az ELTE Emlékérméket, a Pro Universitate emlékérmeket, a Trefort Ágoston Emléklapot, valamint az Ezüst Eötvös Érmet, melyet kiemelkedő sporteredményért ítél oda a szenátus. Ezt idén Kapás Boglárka PPK-s hallgató kapta az idei évben az úszó-világbajnokságon 1500 méteren elért harmadik helyezéséért.

A díjak kiosztása után a beszédek sorát Kiss Edina EHÖK-elnök zárta, aki az universitas eszme megélésére és a tudás megszerzésére biztatta az idei gólyákat. A nemrég megválasztott elnök szerint nagy érték, ha valaki az ELTE hallgatója lehet, hiszen az egyetem egyet jelent a tudással, az értékkel és a közösséggel. Végül kifejtette, minden év kihívás a folyamatosan változó felsőoktatási mechanizmusok mellett, de itt, a legfelkészültebbek mellett nincs mitől tartaniuk az idei elsőéveseknek sem.

Az ülés után az ELTE BTK Zenei Tanszék Vegyeskara elénekelte a Nagyszombati himnuszt, majd az esemény lezárásaképp a rektor és a szenátus koszorúzással tisztelgett Pázmány Péter és Eötvös Loránd emlékműve előtt.

Kép: Nagy Ádám Zoltán, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]