Íme a 2015-ös felvételi toplistái

A jelentkezők több mint ötöde szeretne az ELTE-n tanulni 2015 szeptemberétől, derült ki az idei jelentkezési adatokból. 

Továbbra is az ELTE a legnépszerűbb egyetem a jelentkezők számát tekintve, legtöbben ezt jelölték meg első helyen is. Az Egyetem legnépszerűbb kara a Bölcsészettudományi lett, még annak ellenére is, hogy az idei legkedveltebb tíz szak közül egyet sem oktatnak a BTK-n. E tíz szak közé – talán meglepő módon – bekerült az óvodapedagógus és az ápolás és betegellátás szakok is, a pszichológia, a kereskedelem és marketing és a turizmus-vendéglátás szakok pedig továbbra is nagyon keresettek, a jelentkezőket azonban leginkább a mérnöki, a gazdasági és informatikai képzési területek érdeklik.

Legtöbben a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karát jelölték meg, ez összefügg azzal is, hogy a gazdálkodási és menedzsment alapszak lett idén a leginkább áhított. Érdekesség, hogy (a várható magas pontszám miatt) majdnem ugyanannyian jelentkeztek költségtérítéses és ösztöndíjas képzésre ezen a szakon. Második helyre jött föl a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az összes jelentkező számát tekintve, de első helyen a jelentkezők kevesebb mint 30%-a jelölte meg. Kifejezetten népszerű karok még a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kara, az ELTE Bölcsészettudományi Kara, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara, és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara is.

Az adatokból az is kitűnik, hogy ismét kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint egy évvel korábban: most 105 616-an kívánnak továbbtanulni, s a túlnyomó többség (91595 fő) állami ösztöndíjas kíván lenni.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: traumacoping.weebly.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]