Ismét módosul a felsőoktatási törvény

A Felsőoktatási Kerekasztal április 21-én tárgyal a felsőoktatási törvény módosításairól. Nemcsak, hogy nehezebb lesz bejutni, de kevesebb szak is lesz a jövőben.

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár elmondta, hogy csütörtökön egyeztetnek a felsőoktatási stratégiához kapcsolódó módosításokról a Magyar Rektori Konferenciával és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.

A Felsőoktatási Kerekasztal elé április 21-én kerül a tervezet, várhatóan pedig május elején benyújtják az Országgyűlésnek is, így a változtatások még a tavaszi ciklusban elfogadásra kerülnek.

A módosítás egyik fő hozadéka, hogy speciális kompetenciatesztet kell majd írni a hallgatóknak a képzés elején és a végén. Ezzel láthatóvá és értékelhetővé fog válni a tanulók fejlődése.

Az államilag támogatott és önköltséges helyek közötti átsorolást is módosítanák, ezek aránya nem megfelelő.

Rendelet rögzíti, hogy ne lehessen felvételizni 2020 után középfokú nyelvvizsga nélkül.

Törvénypontosítás várható az oktatók és kutatók teljesítményértékelési és minőségbiztosítási rendszerének bevezetéséhez.

Két fő intézménytípus lesz várhatóan: egyetem és az alkalmazott tudományok egyeteme. Létre fognak hozni közösségi képzési pontokat is.

Nagyjából 15%-kal kevesebb képzést indítanának.

 

Forrás: eduline.hu

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]