A széles Látókör mindenkinek jár!

Illetve annak a mindössze háromszáz embernek, akinek sikerül hozzájutnia. Ugyanis viszik mint a cukrot.

A Tanító és Óvóképző Kar lapja két éve indult újra útjára, először MegHÖKkentő néven a 2013-as tavaszi szemeszterben, ám az újságnál hamar meggondolták magukat és a következő tavaszi félévben a lapot már Látókör néven folytatták és folytatják ma is.

Az újságról, jövőbeli terveiről és eddigi tapasztalatairól kérdeztem Debrei Laurát, avagy Lottit, aki – mint mesélte – csak október közepe óta van a főszerkesztői poszton, így még nem mozog teljesen otthonosan a pozícióban. “Egy remekül összerakott újságstruktúrát kaptam örökségül, rengeteg dolgot szeretnék megtartani, más dolgokat tervezek változtatni, főként az interjú részlegen” – tette hozzá. Válaszaiban rendkívül ambíciózusnak (100%-ig jó értelemben) és energikusnak látszott, ha ezzel a lendülettel folytatja, az újság csak nyerhet.

Bár a lap csak háromszáz példányban jelenik meg, feltehetőleg lenne igény többre, én például egy idei számot sem láttam, olyan jól fogytak. Az interneten egyébként fellelhető az összes megjelent szám (az ideiek kivételével) itt. Úgy gondolom terjeszthetnék online formában is minden hónapban, így mindenkihez könnyen eljuthatna aki érdeklődik (így például hozzám is).

Megjelenését tekintve a borító színes, a lapok fekete-fehérek, a tartalom általában egy alulról súrolt harminc oldalt tesz ki.

A “széles látókör” kézenfekvő frázist a lap is felhasználta a gólya különszámában, ami teljesen színesen jelent meg és minden információról részletesen beszámolt a frissen érkezetteknek, a diákigazolvány igénylés menetétől kezdve az ösztöndíjakon és kollégiumokon át egészen a bevonó programokig.

A négy nagy részre bontható felépítés jól egyensúlyozza magát a szakmai és a szórakoztató cikkek közt: ha nem figyel az ember, egy filmkritika után tovább olvas és olyasmivel találkozik, ami után csak tíz perccel később jön rá, mennyire elgondolkodtatta (igaz nem sorban olvastam a cikkeket).

Az újság egyébként a szokásosnak mondható HÖK beszámoló – program ajánló/beszámoló – filmkritika – interjúk négyest hozza, ezen felül említésre méltónak tartom a rövid receptes utolsó előtti és verses utolsó oldalt, ami jó lezárása az újságnak. És itt akkor ki is térnék az általam nehezen befogadható “folyamatos” tördelésre; a cikkek ugyanis nem az oldal elején kezdődnek, hanem folytatólagosan, ami miatt – véleményem szerint – egy kicsit szétesetten hat esztétikailag és szerkezetileg is. Emellett az interjúk azok, amik tényleg lehetnének máshogy prezentálva; illetve nem máshogy, csak egy kicsit hosszabban és összeszedettebben.

Ezekkel együtt is ajánlom elolvasásra a minden hónapban megjelenő Látókört, Debrei Laurának pedig hosszú és eredményes munkát kívánok az újságnál!

Kép: Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]