A könyvtár, amely még csak most nyitotta meg kapuit a nők előtt

Az észak–indiai Aligarhi Muszlim Egyetem (AMU) ötven év után ismét megnyitotta a központi könyvtárát a női hallgatók előtt. Korábban arra hivatkozva zárták ki a nőket, mert a látványuk négyszer több férfi hallgatót vonzana az egyébként is túlzsúfolt épületbe.

Egy a női hallgatóknak nyolcfős csoportja vasárnap reggel léphetett be a Maulana Azad Könyvtárba, ők voltak az első látogatók azóta, hogy a hatvanas években egy rendelet kitiltotta az épületből a nőket.

Már több szervezet is tiltakozott a tilalom ellen, de eddig nem történt előrelépés az ügyben. A téma akkor került megint előtérbe, amikor november közepén Zameruddin Sah rektorhelyettes lehetetlenségnek nevezte a könyvtár megnyitását a női hallgatók előtt, arra hivatkozva, hogy a nők miatt négyszer több férfi hallgató látogatná az egyébként is túlzsúfolt épületet. Azonban néhány nappal később az allahabadi legfelsőbb bíróság előtt már arról beszélt, hogy az idei tanévtől minden diák, köztük a női hallgatók is jogosultak a könyvtárba való belépésre.

Most még csak nyolc női hallgató léphet be a könyvtárba, de a rektorhelyettes szerint a létszám emelkedni fog. Bár még csak vasárnaponként néhány órára mehetnek a könyvtárba, de ez az időtartam is növekedni fog később. Az AMU-t 94 évvel ezelőtt alapították, jóval India függetlenségének kikiáltása előtt. Az intézményt az ázsiai ország legrégebbi és legjobb egyetemei között tartják számon.

Forrás: eduline.hu

Kép: www.aauw.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]