Névsor a fugákban

Egyedülálló, hallgatók által tervezett emlékművet avatnak fel pénteken a Trefort-kertben, a második világháború egyetemi áldozataira való emlékezés jelképeként.

Az „MM csoport” ötlete nyerte az ELTE BTK és az Építész Mester Egylet közös pályázatát, így az ő terveik alapján valósult meg a valóban egyedi emlékmű, amely nem más, mint egy egy centiméter vékony bronzcsík, amely kétszáznyolcvan méter hosszan, a Múzeum körúttól a Puskin utcáig fogja kemény keretbe az egyetem campusát. Rajta az egyetem halottainak nevei egymás mellett – véletlenszerű sorrendben, hiszen „együtt jártak a falak közé mindaddig, amíg katonaként, munkaszolgálatosként, felfoghatatlan traumák áldozataiként nem haltak meg 1938 és 1944 között. Ők most váltak az egyetem saját halottaivá: az intézmény a híres halottairól megemlékezik, de az ismeretlenek, a jeltelen sírban nyugvók most lettek az egyetem saját halottai. Ismert, hogy Auschwitz a legnagyobb magyar temető – ezt sokan próbálják elfelejteni –, ezért is irgalmatlan és elmondhatatlan különbség van egy név között, amelynek nincsen nyoma és aközött, hogy van egy nyom, azon a helyen, ott, ahol élt és járt” – mondta el az elte.hu-nak György Péter egyetemi tanár, a pályázat bírálóbizottságának tagja.

Az emlékmű felavatását megelőzően szerdán-csütörtökön a BTK-n egy kapcsolódó konferenciát tartanak, ahol a második világháború és a holokauszt borzalmait történeti, irodalmi, művészeti és ELTE-s vonatkozásaikban ismertetik az előadók.

A pénteken 13 órakor kezdődő minimalista, ugyanakkor koncentrált átadási ceremóniát Bagossy László rendező álmodta meg, melynek középpontjában a nevek hangos felolvasása áll majd. Az eseményen beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Dezső Tamás dékán.

Bővebb információ az emlékműavatás és a konferencia oldalán található.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]