Nem elég az informatikus Magyarországon

Rengeteg a betöltetlen informatikai álláshely, így több informatikus képzése jelenthet megoldást, ezzel a munkaerő-piaci keresletnek is eleget lehetne tenni.

Az informatikusokat egyre inkább elszívja a termelőágazat – nyilatkozta Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) főtitkára a Kossuth Rádiónak.

Nyugat-Európában is kevesebb az informatikus, mivel sokan félnek elmenni műszaki szakmát tanulni annak nehézségei miatt.

A hazai informatikusképzés színvonala megkérdőjelezhetetlen, de mégsem felvételiznek annyian, mint amennyire szüksége lenne a munkaerőpiacon – az informatikában lévő magas bérek ellenére sem. Sokan jelentkeznek a felsőoktatásba informatikát tanulni, de körülbelül a fele végzi el, a többi vagy idő előtt elkezd dolgozni, vagy abbahagyja tanulmányait.

Major Gábor szerint akkor veszítjük el az informatikusokat amikor a középiskolákban a specializáció kezdődik. Meg kell értetni a gyerekekkel és a szülőkkel, hogy ha piacképes szakmát szeretnének találni, akkor az informatika megfelelő választás.

Forrás: hirado.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]