Kerekes székes Critical Mass októberben Budapesten

Rehab Critical Mass néven indul az Emberi Erőforrások Minisztériumától demonstráció az ellátó rendszer problémáinak felhívására a fogyatékkal élők számára október 19-én délután 3 órakor.

A kezdeményezés lényege, hogy felhívja a figyelmet arra, a fogyatékkal élők is hétköznapi emberek és nem csak valamilyen kirívó esetnél kell rájuk figyelmet fordítani hanem a mindennapokban is. Egyenértékűek embertársaikkal és ők is sokan vannak ahhoz, hogy képviselni tudják magukat. Az indulás helyszínének megválasztása sem véletlen, mondta el az Index-nek adott interjújában a mozgalom elindítója Kiss Csaba, hiszen ebben az épületben dolgoznak azok az emberek akik részben döntenek sorsukról. A mozgalom pár ember aktív szervezésében jött létre, azóta azonban több százan csatlakoztak hozzájuk, Facebook oldalukon bővebb információkat megtudhatunk róluk.

Kiss szerint a legfontosabb cél a szemléletváltás elérése, az hogy a hétköznapi emberek át tudják érezni, meg tudják érteni a fogyatékkal élők életét és a társadalom egyenrangú félként tekintsen rájuk. Azt kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben az esélyegyenlőség témája előtérbe került, születtek  fontos törvények és irányelvek, de nekik, fogyatékkal élőknek kell meghatározniuk mire van  szükségük, ezért bíznak abban, hogy a mozgalom hatására ez a folyamat elindul.

A mozgalom vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy az intézményekkel is probléma van, először is a fogyatékkal élők számára csak negatívan hat ha be vannak zárva egy intézetbe lehangoló körülmények között, másodsorban pedig sajnos az ellátás is hiányos, csak hétköznapokon hivatali órákban elérhetőek az egyház vagy alapítvány által fenntartott támogatói szolgálatok, a földrajzi megközelítésről már nem is beszélve. Sajnos az anyagi támogatás is évről évre csökken és a pályázatos rendszer miatt meg is nehezedik a támogatás igénylése. De kiemeli, hogy azért nem szabad elfelejteni a pozitívumokat sem, a 4-es metró akadálymentesítését és azt, hogy új buszokat is terveznek a fogyatékkal élők közlekedésének elősegítésére.

Támogassuk tehát a fogyatékkal élőket!

Forrás: Index

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]