Nemzetközi rangsoron az ELTE

Kedd hajnalban került nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb felsőoktatási világrangsora, amelyen négy magyar egyetem, köztük az ELTE kapott helyet.

A londoni székhelyű QS 2004 óta készíti el a rangsort öt szempont alapján: az oktatók és hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, a munkaadók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága mellett az akadémiai szféra megítélését veszik figyelembe a lista összeállításakor.

A ranglistát idén is az MIT vezeti, utána következik a Cambridge és az Imperial College London, a tíz legjobb között van a Harvard, az Oxford, a Princeton és a Yale. A magyar intézmények közül a legjobb helyezést a Szegedi Tudományegyetem érte el (551-600.), őket követi az ELTE és a Debreceni Egyetem a 601-650., majd a BCE a 701+ helyezésével. A Debreceni Egyetem kivételével minden intézmény rontott tavalyi besorolásához képest.

És hogy miért rontottak az intézmények szinte kivétel nélkül? A válasz nem más, mint a pénzhiány: „Aki globális rangsorokban előre akar kerülni, annak publikációs gyárat kell létrehoznia. Publikáció azonban csak kutatásból lesz, kutatás pedig pénzből. Ahogy külföldi is akkor jön hozzánk kutatni-tanítani, ha versenyképes fizetést tudunk neki biztosítani” – mondta el Fábri György, az ELTE egyetemi docense és kommunikációs főigazgatója, aki hozzátette, hogy a magyar intézmények publikációs teljesítménye javul, és az idegen nyelvű publikációk is egyre meghatározóbbak, de megfelelő anyagi háttér nélkül a nemzetközi rangsorokban lehetetlen feljebb lépni.

A QS tematikus felsőoktatási rangsorait februárban hozták nyilvánosságra, a matematikai képzések listáján az ELTE akkor a 151-200. helyet szerezte meg.

 

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]