Változnak a diploma megszerzéséhez szükséges feltételek

A nemzetközi tanulmányok szakon bevezetett nyelvvizsga-követelmény módosításáról kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

A héten lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a nemzetközi tanulmányok szakon módosítja a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga követelményeket.

A szabályozás a következőképpen módosul: „Az alapfokozat megszerzéséhez legalább két idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga szükséges, amelyek közül legalább az egyik a társadalomtudomány, a jogi, a gazdaságtudományok vagy a közigazgatási, katonai és rendészeti képzési területnek megfelelő szaknyelvi (nemzetközi kapcsolatok, diplomáciai, gazdálkodási menedzsment, gazdasági, idegenforgalmi, idegenforgalmi-vendéglátóipari, jogi és közigazgatási, katonai, kereskedelmi, közgazdasági, pénzügyi, üzleti) nyelvvizsga, a  másik általános nyelvvizsga, vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél.”

Mesterképzésen pedig két felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsga megszerzése szükséges, amelyből az egyiknek szintén szaknyelvi vizsgának kell lennie. Kiváltható az egyik felsőfokú nyelvvizsga két középfokúval is, feltéve ha az egyik közülük szaknyelvi nyelvvizsga.

Az EMMI sajtóosztálya kérdésünkre azt válaszolta, hogy a nyelvvizsga-követelmény módosítását a képzést folytató intézményekkel együttműködve hajtották végre. A felsőoktatási intézmények már évekkel ezelőtt kezdeményezték a rendelet módosítását, a mostani rendelettel pedig végre egységessé vált a képzésen elvárt nyelvvizsga-követelmény.

A szaknyelv oktatására a szükséges ráfordítások fedezetét a felsőoktatási intézmények által megállapított önköltséges képzések és a kormányzattól kapott képzési támogatás biztosítja.

Más szakokon nem terveznek hasonló módosítást.

A rendeletről bővebben a Magyar Közlöny április 30-i számában olvashattok.

(Fotó: hir.ma)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]