OMHV – érdekel mások véleménye?

Most végre megismerheted: a 2013/2014-es tanév őszi félévében leadott OMHV értékelések megtekinthetők a hallgatók számára. Cikkünkből megtudhatod, hol találhatod a kérdőívek eredményét, valamint a Minőségbiztosítási Osztály által véglegesített kitöltési arányt is.

Először kerültek nyilvánosságra az OMHV eredmények, így a korábbi  félévek riportjai is megtekinthetőek. Korábbi cikkünkben erről beszélgettünk Pór Dorottyával, az ELTE Rektori Hivatal Minőségbiztosítási Osztályának vezetőjével, most pedig arról olvashattok, hol lehet megnézni a véleményeket.

Az OMHV csak úgy lehet teljes és érheti el a célját, ha nem csupán az egyetem vezetősége és az oktatók ismerhetik meg az eredményeket (és okulhatnak belőlük), hanem maguk a hallgatók is véleményt cserélhetnek ebben a formában. Tovább olvasva megtudhatod, hol találod hallgatótársaid véleményét a téged érdeklő kurzusokról.

A riportokat a Neptunba belépve találjuk az „Információ” menüpont alatt az „OMHV riportok” fülre kattintva. Mivel képzéstől függetlenül bármelyiket megtekinthetjük, érdemes a keresőt használni, hogy a minket érdeklő kurzust vagy oktatót könnyebben megtaláljuk. Jobb oldalon a nagyítóra kattintva többek között tantárgyra, kurzuskódra, oktatóra vagy szemeszterre is szűkíthetjük a találatokat. Eddig összesen 13905 riportot publikáltak, a legutóbbi szemeszter kérdőíveiből például valamivel több, mint kétszázat. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy a listázottakat mind megtekinthetjük, mivel ha nem érkezett elegendő kitöltés a riport megtekintéséhez, nincs jogosultságunk ehhez. Ez főleg a kis létszámú gyakorlatok esetén lehet problémás.

Vitatható módon még mindig csak akkor láthatjuk a véleményeket, ha ahhoz maga az érintett tanár hozzájárul, ugyanis ha az oktató nem publikálja a tárgyáról készült riportot, úgy azt nem tekinthetjük meg.

Kitöltöttségi arányok

A véglegesnek tekinthető kitöltöttségi arányokat a képen láthatjátok. Ahogy azt korábban is megírtuk, a kitöltési arány minden korábbi félévnél magasabb lett idén. A karok többségén – így a TTK-n, a TÁTK-n, a BTK-n, a TÓK-on, a PPK-n és a BGGyK-n – 60% körüli eredmény született. Minden idők legmagasabb arányában az IK-sok véleményezték oktatóikat, ahol a kérdőívek 73,7 %-át válaszolták meg. Egyedül az ÁJK-n született jóval gyengébb eredmény a korábbi évekhez képest: itt csupán 24,92%-os lett a kitöltés.

Egyetemünk vezetőségének több okból is különösen lényeges, hogy minél többen töltsék ki az oktatói munka értékeléséről a kérdőíveket. Ezért a rektor úr azt ígérte, ha továbbra is az előző szemeszterhez hasonló vagy ennél magasabb lesz a kitöltési hajlandóság, az OMHV-n kapott válaszokat bele fogják számítani az oktatói előmenetelbe. Ennek érdekében szeretnék elérni, hogy a következő szemeszterekben még inkább kar- illetve szakspecifikussá formálják a kérdőíveket, ezáltal relevánsabb válaszokat remélve. A minél nagyobb arányú válaszadásra a hallgatókat évek óta próbálják különböző módon biztatni, például a rangsorolásos kurzusfelvételnél szerezhető plusz 8 ponttal, illetve nyereményjátékokkal is.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]