Botrány a konferencián

Botrányba fulladt az idei Educatio Kiállításon megtartott köznevelésügyi konferencia, ahol a Hallgatói Hálózat aktivistái megzavarták Balog Zoltán beszédét.

Az idei Educatio Kiállításon köznevelésügyi konferenciát is tartottak, ahol felszólalt Balog Zoltán, Emberi Erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa, oktatásügyi államtitkár is. Az eseményes részt vettek a Hallgatói Hálózat aktivistái is, akik nehezményezték, hogy  sem a miniszternek, sem az államtitkár asszonynak nem tehettek fel kérdéseket. Ezt megelégelve többször megzavarták Balog Zoltán beszédét. Az előadás végén az egyik aktivista felment a színpadra és megkérdezte, hogy miért csak a HÖOK-kal hajlandó a kormány tárgyalni? Ugyanis a tüntetők még decemberben létrehoztak egy úgynevezett felsőoktatási egyeztető fórumot, a Rektori Konferencia, a Hallgatói Hálózat és különböző tanári szakszervezetek részvételével. A HaHa nem ért egyet Balog Zoltán azon kijelentésével sem, hogy az oktatási reform sikertörténet lenne. Szerintük a valóság ugyanis azt mutatja, hogy a köz- és felsőoktatásban káosz uralkodik, és ellentétben a kormány által propagált sikertörténettel milliárdokat vonnak el az ország legnagyobb egyetemeiről (példának a Szegedi Tudományegyetemet és az ELTE-t említette). Egy másik aktivista  pedig azt kiabálta a konferencia résztvevőinek, hogy miért nem állnak a diákok mellé a kormánnyal szemben, miközben a minisztérium többek között a pedagógusok munkáját is ellehetetleníti.

Erre a hallgatóság több tagja fütyült és azt kiabálták, hogy nem az aktivistákat akarják hallgatni- akik „még nem tettek le semmit azt asztalra”-, hanem az ország vezetőitől szeretnék megtudni, mi lesz a jövőben az oktatással.

A sajtótájékoztatón már feltehették kérdéseiket a diákok

Az előadás utáni sajtótájékoztatón az aktivistáknak sikerült tenni kérdéseiket a miniszternek: két diákot be is engedtek, de a magukkal hozott molinót elvették a biztonsági őrök. Balog Zoltán négyszemközti megbeszélést ajánlott, amit a diákok el is fogadtak. A találkozó után Tóth Fruzsina, a Haha egyik aktivistája elmondta, hogy szó volt a 16 szak államilag támogatott helyeiről, amiről a miniszter kijelentette, hogy a 2011-es számokat fogja figyelembe venni. Tóth Fruzsina megjegyezte, hogy ezzel kapcsolatban kaptak egy e-mail címet is, ahova elküldhetik kérdéseiket és javaslataikat közvetlenül Balog Zoltánnak.

Ezek után a HaHa az Educatio Kiállításon felállított egy standot, úgynevezett „Info Pontot”, hogy megismertessék a látogatókkal a Hallgatói Hálózatot és tevékenységét.

Mint ismert, január 11-én tárgyalt Balog Zoltán és a HÖOK, ahol megállapodtak, hogy a 16, eddig csak tandíjas szakokon is lesznek államilag finanszírozott helyek és a kormány kész kisebb kompromisszumokra is a hallgató szerződés ügyében. Ezen a tárgyaláson a Hallgatói Hálózat nem vehetett részt, a kormány ugyanis kizárólag a HÖOK-kal hajlandó egyeztetni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]