„Minden út az ELTE-re vezet”

Hétvégén tartották az idei Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, ahol több száz kiállító között az ELTE is képviseltette magát.

Január 18-án és 19-én immár 13. alkalommal  rendezték meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a Hungexpo Budapesti Vásárközpont G pavilonjában. A nagy érdeklődéssel várt eseményen részt vett az ELTE is, és szemmel láthatóan a legtöbb érdeklődő ennél standnál volt. Az egyetem mind a 8 kara (ÁJK, BGGYK, BTK, IK, PPK, TÓK, TÁTK, TTK) képviseltette magát, valamint az ELTE Karrierközpont és a Hallgatói Önkormányzat. A leendő egyetemisták és érdeklődők hallgatóktól kérdezhettek, személyre szabott információkat kaphattak a különböző karokról és azok követelményekről. Az ide látogató diákokat hasznos tanácsokkal látták el a különböző karok képviselői, ugyanakkor azok, akiknek még nem voltak konkrét elképzeléseik, a standnál egy olyan kiadványt is kaphattak, ami az ELTE minden karát bemutatja. Nem utolsó sorban pedig egy kis ízelítőt is láthattak az érdeklődők abból, hogy milyen is lehet ELTE-s polgárnak lenni.

Kerekasztal-beszélgetés az ELTE dékánjaival

A kiállítás első napján, délután kettőkor az ELTE dékánjainak a kerekasztal-beszélgetésén vehettek részt a látogatók. Dr. Fábri György, az egyetem rektor-helyettese üdvözölte elsőként a leendő egyetemistákat. Kiemelte, hogy a jelen lévő diákok eleve meghoztak három tudatos döntést azzal, hogy eljöttek erre a kiállításra: diplomát akarnak szerezni, tájékozódnak és hogy eljöttek az ELTE fórumára, mely az ország legrégebbi és legjobb egyeteme,ez utóbbit bizonyítja, hogy minden rangsorban az élen áll. Fábri György kijelentette, hogy bár nem könnyű ide bekerülni, de aki felvételt nyer, az minőséget fog kapni és az ELTE-s diploma garantált márkanév a munkaerő-piacon.

Ezt követően dr. Dezső Tamás, a BTK dékánja szólalt fel. Kiemelte, hogy az ország legnagyobb és legrégebbi karára- ahol a legtöbb költőnk és írónk tanult- bekerülni nem lehetetlen, de megéri: itt ugyanis nem a diák van az oktatóért vagy fordítva, hanem ketten együtt vannak a tudományért. A következő felszólaló, dr. Király Miklós, az ÁJK dékánja volt. Megemlítette, hogy a jogi kar több tucat miniszterelnököt adott az országnak és tény, hogy most sok a bizonytalanság a képzés körül, de megnyugtatta a jelenlévőket, hogy jogászokra mindig szükség lesz. Dr. Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja kijelentette, hogy aki informatikusnak jelentkezik, annak nem lesz elhelyezkedési problémája. A TÁTK oktatási dékánhelyettese, dr. Juhász Gábor kiemelte, hogy a hagyományos társadalomtudományi képzéseken kívül szociális munkás és nemzetközi kapcsolatok szakokon is lehet tanulni karukon és megemlítette, hogy nagyon alacsony náluk a pályaelhagyók száma. Dr. Mikonya György, a TÓK kar dékánja azt kérte a leendő egyetemistáktól, hogy azok jöjjenek hozzájuk, akik szeretik a gyerekeket, hisz elhivatottság nélkül nem lesz senkiből jó óvónő vagy tanító. Kifejtette, hogy a hallgatók már 3 év után óvodapedagógus-diplomát kaphatnak, a hagyományos 5 év helyett. Végül dr. Cseszregi Tamás, az ELTE oktatási igazgatója szólalt föl, aki felhívta a diákok figyelmét, hogy érdemes körültekintően tájékozódni a különböző karokról és szakokról. Erre az elte. hu-t és a felvi.hu-t ajánlotta.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]