Ultimátumot adtak a kormánynak a hallgatók

Hétfő délután a HaHa országos fórumot hirdetett az ELTE BTK-ra. A hosszúra nyúlt egyeztetés után bejelentették, hogy februárig adnak időt a kormánynak követeléseik teljesítésére vagy ismét utcára vonulnak.

Január 7-én, délután 4 órakor zsúfolásig megtelt az ELTE BTK egyik előadóterme, ahol a Hallgatói Hálózat tartott országos diákfórumot. Mint kijelentették, azért szervezték meg az eseményt, mert a decemberi első országos fórumukon elfogadott 6 pontjukból egyetlen követelés sem teljesült.

Elsőként Gács Anna, az Oktatói Hálózat képviseletében szólalt fel. Kijelentette, hogy ragaszkodni kell a 6 ponthoz. Felszólította ugyanakkor az ellenzéki pártokat, hogy ne testáljanak messianisztikus szerepet a hallgatókra, akik megvívják a harcot helyettük. Egy  jó hírrel zárta beszédét Gács, miszerint egyre több szabad egyetem alakul az ország több pontján.

Ezután a HaHa vidéki sejtjei szólaltak fel Szegedről, Pécsről és Debrecenből. Elmondták, hogy városaikban is egyre többen csatlakoznak hozzájuk, egyre többen akarnak tenni a felsőoktatás ügyéért. Kijelentették, hogy közösek a diákság céljai és alkotmányos kötelességük, hogy tegyenek a saját érdekükben.

Az eseményen megjelent Nagy Dávid, a HÖOK elnöke és Kiss Dávid elnökségi tag. Nagy Dávid kifejtette, hogy nem született megállapodás arról, hogy a 16 szakon legyenek államilag finanszírozott képzések, de további hosszú távú egyeztetéseket kezdeményeznek. Elmondta még, hogy az eddigi tárgyalások jegyzőkönyveit elkéri a minisztertől és amint lehet, nyilvánosságra fogja hozni.

Az egyeztetésen a hallgatók két pontot fogadtak el, miszerint a kormány tárgyaljon az Országos Egyeztető Fórum (OFEF) képviselőivel és azon a 16 szakon, ahol csak fizetős képzés indul, ideiglenesen állítsák vissza a keretszámokat a 2011-es szintre. A fórum azzal a megegyezéssel zárult, hogy a hallgatók ultimátumot adnak a kormánynak: ha február 11-éig nem teljesítik követeléseiket és nem születnek érdemi lépések, az utcán folytatják a demonstrációjukat és a polgári engedetlenség eszközével fognak élni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]