Április 20-án hallgatói fórumon demonstrálnak a TáTK hallgatói és oktatói a társadalmi tanulmányi szakok megmentéséért

A ma esti hallgatói fórum 18 órától kerül megrendezésre az ELTE Lágymányosi Campusának Gömb Aulájában.

A tüntető TáTK-s hallgatók közleménye:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a múlt hét péntek délután közzétette a felsőoktatási átalakítási tervét és hosszú titkolózások után világossá vált, hogy a kormány több BA szakot, köztük a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok szakot is megszünteti. Ezzel a döntéssel az ELTE Társadalomtudományi Kara rövid távon anyagilag ellehetetlenül és megszűnhet, de a tét nem csupán a mi karunk sorsa. Sok más egyetemet is veszélybe sodor, és további szakok megszüntetése (például az andragógia és az ipari tervező szakok) ugyancsak teljesen érthetetlen és indokolatlan Magyarország jövője szempontjából.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány az egyetemek véleményével szemben, mindenfajta hatástanulmány nélkül szüntet meg olyan szakokat, melyeknek képzési hozzájárulását már döntően eddig is a hallgatók fizették. Elítéljük azt a gyakorlatot, hogy immár sokadszorra egyeztetés nélkül, a fejünk fölött hozzanak meg egy döntést, amelynek valódi megalapozottságát nem ismerjük és ami radikálisan érinti több ezer oktató és diák, leendő felvételiző életét. A kormányzat ezzel teljes bizonytalanságot teremt, hiszen ezzel azt mutatja, hogy egy tollvonással eltörölhet neki nem tetsző, a politikájába nem illeszkedő akkreditált szakokat, bármilyen szakmai indoklás és átláthatóság nélkül.

A nemzetközi szakos hallgatói érdekképviselet és a Kar oktatói együtt arra jutottak, hogy tiltakoznak a tervezett lépés ellen. Ma este 18h-tól rendkívüli hallgatói és oktatói fórumot tartunk a lágymányosi campuson (Pázmány Péter sétány 1/a, 1117), a Gömb aulában. Most összefogásra van szükség, várunk minden hallgatót és oktatót, az ELTE TÁTK-on kívül is, aki elfogadhatatlannak tartja a kormány tervezetét, és ki akar állni ellene!

Követeléseink a következők:

1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!

3.  Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!

4.  A XXI. században nem az állam dönti el, kiből mi lesz! Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára.

5. Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!

6. Ezeknek a szakoknak a megszüntetésével a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőnket, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.
Barna Ildikó – egyetemi docens, ELTE TÁTK szakigazgató (társadalmi tanulmányok alapképzés), Társadalomkutatások Módszertana Tanszék, tanszékvezető; Csonka Fruzsina – ELTE TÁTK Nemzetközi Tanulmányok Szakos Hallgatói Érdekképviselet (SZHÉK) Elnöke; Károlyi Kristóf – ELTE TÁTK Szociológia Szakos Hallgatói Érdekképviselet Elnöke; Kopper Ákos – egyetemi adjunktus, ELTE TÁTK Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézete, Európai Tanulmányok Tanszéke, tanszékvezető

Facebook esemény:  https://www.facebook.com/events/1587418708209814/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]