Mutasd a diákot, hogy láthasd a világot

Akik idén váltanak ki diákigazolványt, már a helyi okmányirodában igényelt azonosítóval tehetik csak meg. A látszólag kellemetlen külön útért viszont kárpótol az a kedvezmény- rendszer, ami az új kártyához társul.

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) keretein belül strukturális átalakításokra kerül sor, amely a diákigazolványt sem hagyja érintetlenül. Az új kártya előreláthatólag 2014-től kizárólagosságot fog élvezni, addig párhuzamosan futnak a a régi- és az új rendszerben igényelt igazolványok.

Az új diákigazolvány számos olyan előnnyel bír, amely- Dr. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke szavaival élve tetszhalott elődjéhez képest hatalmas innovációt jelent. Magyarországon az új kártyát egyelőre bizonyos üzletekben, könyvesboltokban lehet használni, valamint üdülési lehetőségekhez juthatnak hozzá kedvezményesen a hallgatók.  Az elfogadóhelyek listáját még az idén 8-10 ezerre kívánják bővíteni. A kártya újdonsága, hogy integrálják a European Youth Card (EYCA) rendszerébe is, aminek segítségével Európában 38 ország közel 80 ezer kijelölt helyén lehet kedvezményeket igénybe venni. A külföldi hallgatók, amennyiben EYCA rendszerébe integrált hallgatói okmánnyal bírnak, Magyarországon is igénybe vehetik az itthoni kedvezményeket.

A diákigazolvány azzal a MIFARE 4K+ azonosítóval bír, amelyet világszerte több millió kártya is tartalmaz. Tíz évre szól az érvényessége, 100 ezer alkalommal használható fel, valamint negyven különböző alkalmazással lehet szinkronizálni. Minden kártya egyedi számazonosítót fog kapni, valamint a vonalkód és Rádiófrekvenciás Azonosító (RFID) lehetetlenné teszi a hamisítást.

Várhatóan 2014-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és BKK megállapodása értelmében a papír alapú jegyeket és bérleteket felválthatja az elektronikus forma, ami szinkronban lesz a NEK-kel.

A hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalokat a kor elvárásainak megfelelően a Facebook, hírlevelek, és okostelefon- alkalmazások, valamint GPS-es helymeghatározás alapján működő program is segíti a tájékoztatásban- ami egyben a partnereknek reklámlehetőség. Előzetes számítások alapján 2014-re vonják ki a forgalomból a kék és barna színű plasztikkártyákat, és helyébe lép az új, 1,7 millió tanuló számára felhasználható azonosító. Eddigre épül majd ki teljesen a rendszer teljesen, valamint ideális számúra nőni a kedvezményeket biztosító helyek listája.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]