Miből telik Gólyabálra?

Gazdagok vagyunk, szerencsések, vagy valami egyéb oknak köszönhetjük az ELTE-n a hiánytalan szezont?

„A megváltozott jogszabályok miatt az egyetemek hallgatói önkormányzatai önerőből nem tudják kivitelezni a Gólyabált, helyette rendezvénytartási engedéllyel rendelkező, külső rendezvényszervező cégre kell bízniuk a bulit. Ahol erre nincs keret, ott idén akár el is maradhat a Gólyabál.” Számolt be az index.hu

A pénz beszél?

Érezzük magunkat szerencsésnek jómódú egyetemünk miatt… vagy félretéve a viccet gondolkozzunk el, minek köszönhetjük, hogy végigbulizhattuk a gólyabálszezont? „Szó sincs róla, hogy az ELTE HÖK a normatív támogatásokat rendezvényekre szórja el.” – hangsúlyozta Csörgics Mátyás, az EHÖK Közkapcsolati alelnöke. „Szerencsére az ELTE Plusz programot is üzemeltető Egyetemi Szolgáltatásszervező Kft. munkatársai lényegében önköltségi áron vállalják el a szórakoztató és kulturális programszervezést, szorosan együttműködve a HÖK-kel.” Nem csak a „profiknak”, mindenkinek nehezedtek a körülmények a januári tragédia óta megszigorodott szabályok miatt. A 23/2011-es, zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó rendelet minden olyan eseményt érint, amely nem középiskolában történik, és meghaladja a 300 főt. Nem nehéz kitalálni, ez alól még az Eötvös Loránd Tudományegyetem sem kivétel. Belső Ádám, az EHÖK Rendezvényszervező referense szerint itt nem a pénz vagy a szerencse dominált. A gólyabálok megszervezése ennél összetettebb munka volt.

„Idén a mi dolgunk is nehezebb volt. Az új szabályozás nagy felkészültséget igényelt, és az egész szervezési folyamatot előbb kellett elkezdenünk. Nagyon leszűkültek a lehetőségeink, mert a rendelet és a közbeszerzési szabályozás követelményeinek is meg kellett felelnünk.  Ráadásul a rendezvények típusa és mérete miatt kevés választási lehetőségünk maradt.” A rendeletek pontosan megmondják, egy helyen hány ember tartózkodhat. Ezt négyzetméterszám, a kijáratok elhelyezkedése, meg még számtalan tényező alapján számolják ki. Ezek alapján a paraméterek alapján az egyetem épületeinek többsége nem alkalmas rá, hogy befogadjon egy akkora eseményt, mint mondjuk egy gólyabál. „Ezért nekünk is másfelé kellett szétnéznünk. A helyszínbejárások, a sok szerződés, a jogszabályok betartása még időigényesebbé, és bonyolultabbá tette a folyamatot.” – fejezte be Belső Ádám.

A nehézségek ellenére, összességében a gólyabáli időszak mérlege pozitív. „A rendezvényszervezés alapjait már a tavaszi félévben előkészítettük és rendeztük. Sajnos akkor a Nedves Est elmaradt, de idén ősszel a Széchenyi Fürdőben sikerült megrendezni. Ez is a jogi herce-hurca része, hogy hogyan lehet lepapírozni egy 1000 fős medencés bulit. Ezekben a kérdésekben az elmúlt fél év alatt sikerült az adminisztratív hátteret, és a gyakorlatot is kialakítani. Nagyon fontos kiemelni, hogy nem járhattunk volna sikerrel, ha a kari HÖK-ösök nem fordítottak volna rengeteg időt a betanulásra, és nem vették volna sikerrel a rendezvények útjába gördülő akadályokat.” – értékelte Csörgics Mátyás a szigorúbb rendeletek hatályba lépése óta eltelt hónapokat.

Útakadályok:

Természetesen egy ilyen feladatban mindig vannak bökkenők. Az idei, a szervezők elmondása szerint az első olyan év volt, amikor olyan problémák kerültek elő, amit nem láthattak előre. A PPK-s Gólyabálon hiába egyeztettek le előre mindent, egy nappal az esemény előtt a létszámot korlátozniuk kellett 300-350 főben. A problémát itt a helyszín vezetői által szerződésbe foglalt és az illetékes szakhatóság bejárása során megállapított maximális létszám különbsége okozta – ami nyilvánvalóan nem a szervezők hibája volt, mégis rajtuk csattant az ostor.

Nem csak a Pedagógiai és Pszichológiai Kar gólyabálja volt igazán eseménydús. Minden bizonnyal az ÁJK-s bulizóknak is emlékezetesek lesznek az épület előtt töltött percek. Ott a beengedéssel nem volt probléma, cserébe buli közben kiürítették a helyet. „Ebben az esetben nem is a rendezvénnyel volt a probléma, hanem felette üzemelt egy kollégium, aminek az egyik szintje beriasztott. A kiürítés rendben, pár percen belül megtörtént, majd rögtön vissza is engedtük az embereket, amikor kiderült, hogy nincs semmi probléma. 15 perc volt az egész, utána a buli gond nélkül folytatódott. ”

Szerencsére mindkét esetben bebizonyosodott, hogy az „odafigyelünk a jogszabályokra” illetve a „hallgatók biztonsága a legfontosabb” mondatok, ez esetben nem csak a sajtósok és közönség felé szórt duma kiragadott részletei.

Horváth Bara
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]