Van esély a külföldi továbbtanulásra – lehetőségek az EDUCATIO-n

A felsőoktatásba készülő diákok szinte megrohamozták a külföldre közvetítő szervezeteket és a külföldi iskolák képviselőit.Mi a választék?

Visszafelé is elsülhetnek a kormány erőfeszítései, a sokat támadott röghöz kötést egyszerűen cseleznék ki a diákok: külföldi továbbtanulással. Az Educatio kiállításon néztünk szét, mely országokban, milyen szakirányokon van lehetőség továbbtanulni az egyszerű világpolgárnak.

Első ránézésre is megdöbbentő a külföldi felsőoktatási intézmények standjainak sokasága, nagyjából a kiállítás felét foglalták el. A keretszámok csökkentésének ismeretében érthető, hogy az érdeklődők legnagyobb része legalább kitérőt tett a külföldi standok felé, s sokan voltak, akik célirányosan ezeket keresték.

Elsősorban a tandíj nélküli oktatást biztosító egyetemek standjainak látogatottsága nőtt meg, az általunk megkérdezett dániai, írországi és osztrák egyetemek képviselői többszörösére növekedett érdeklődésről számoltak be.

 

A felvételi követelmények országonként, sőt, egyetemenként is nagyon változók, az egyetlen közös pont a nyelvvizsga, de míg Dánia több egyetemén meghatározott típusú, felsőfokú angolra van szükség, addig néhány kelet-németországi oktatási intézményben megelégednek az alapfokú német nyelvtudást igazoló papírral. Részletes felvételi követelményekkel, valamint a különböző országok felsőoktatási rendszerének, költségeinek összehasonlításával egy későbbi cikkünkben foglalkozunk.

A külföldi egyetemek legtöbbje hallott a magyar felsőoktatásban bekövetkezett változásokról, s fel voltak készülve sokféle alternatíva nyújtására. A több dániai egyetemet is képviselő standnál teljes költségtervezettel készültek, amiből megtudhattuk, hogy a lakhatás és az étkezés havi 100-150 ezer forintnak megfelelő dán koronából oldható meg. A rugalmas egyetemek a náluk tanulni szándékozó külföldi diákoknak szállás, valamint részmunkaidős állás keresésében is segítenek, melyből elmondásuk szerint könnyedén fenn tudják tartani magukat.

Persze nem csak a jóléti állam mintapéldányai ajánlanak multikulturális felsőoktatást angol nyelven, de néhány száz kilométerrel arrébb már igencsak a zsebükbe kell nyúlniuk a tanulni vágyóknak. A hollandiai Hotelschool the Hague első évi tandíja 8000 euró, cserébe kollégium elhelyezést, valamint projektmunkákon keresztüli gyakorlatias oktatást kapunk.  Az Angliában szeptembertől háromszorosára növekedő tandíj (évi 3300 fontról 9000-re növelték a maximális tanulmányi költséget) ellenére az egyetemek képviselői nem tapasztaltak visszaesést az érdeklődők számában, bár csupán ez alapján nehéz megjósolni, hányan gondolják komolyan az ottani továbbtanulást.

 

Általánosságban elmondható, hogy az eddig is közkedvelt külföldi gazdasági képzések népszerűsége még jobban megugrott, de meglepő módon a külföldi jogi képzések iránt is egyre többen érdeklődnek. Az olyan „slágerországok”, mint Dánia, Németország vagy Ausztria mellett különlegesebb helyeken is tanulhatunk, Ausztrália és Dél-Korea egy-egy felsőoktatási intézménye is képviseltette magát a kiállításon, s egy közvetítőn keresztül még a dubaji továbbtanulás is elérhető közelségbe került.

Papp Gergő
ELTE Online

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]