Like a hajléktalanokért

Facebook felhasználók segítségével egymillió forintot nyerhet egy egyetemisták által indított, hajléktalanok munkához jutását megkönnyítő projekt.

Az elmúlt hónapokban nemcsak általában szaporodtak meg a hajléktalan emberek melletti kiállások, azok az akciók is burjánzásnak indultak, melyek mögött felsőoktatásban tanuló diákok állnak. Az eltés közönség nemrég interjúnkban olvashatott a Ferencz Norbert „Pumukli” által szervezett márciusi tüntetéséről és annak jogkövetkezményeiről, de e sorban említhetjük a Lágymányosi kampuszon a napokban befejeződött karácsonyi étel- és ruhagyűjtési kapmányt is.

Öt budapesti diáknak – Herkovics Nadin (BCE), Horváth Kinga (BCE és ELTE), Kovács Orsolya (ELTE és BCE), Lamatsch Roland (BCE), Sebők Máté (ELTE) – a Nescafé felhívására benyújtott pályázata mégis újító szemléletűnek nevezhető, amennyiben nagyban épít a fedél nélküliek önálló kezdeményezéseire, önképzésére. A projekt két lépcsőben juttatná álláskereséshez nélkülözhetetlen készségekhez (interjú, önéletrajz, motivációs levél írás) a hajléktalanokat. Januárban hat hajléktalan-mentor betanítását tervezik, akik a következő hónapban önkéntesek és facilitátorok jelenléte mellett maguk adnák át ismereteiket sorstársaiknak. A projektcsapat a résztvevők szellemi jóllétének növekedését, sikeres munkaerőpiaci elhelyezkedését és a hazai önkéntes kultúra fejlődését várja a tréningtől.

A Mathias Corvinus Collegiumról induló, időközben egyetemközivé váló projekt vezetői elmondták, egy éve jutottak arra a felismerésre, hogy a médiában a hajléktalanokról közvetített negatív kép egyoldalú és hamis lehet, így a csoport közelebbi megismerése mellett döntöttek. „Nem akartunk csak úgy elfordított fejjel elsétálni mellettük az aluljárókban. Meg akartuk érteni a helyzetüket, leküzdve saját prekoncepcióinkat is” – mesélték az Online-nak.

A mentorokat állásinterjúk során, a viselkedésük, a problémamegoldó képességük, a hozzáállásuk és az intelligenciájuk alapján választják majd ki, az lényegtelen, hogy az illető az utcáról vagy az ellátórendszerből érkezik. A pályázati összegből kivitelezhető két hónapos projekt a szervezők szerint is csak a főbb problémás területek azonosítására, az együttműködés erősítésére elég, remélik, a tapasztalatok és a folyamatos visszajelzések formálni tudják a közös cél elérésére hivatott eszközöket. A társadalmi felelősségvállalást nemcsak a szakkolégisták, de minden egyetemista feladatának tartják, ugyanakkor belátják, sokaknak nincs idejük arra, hogy efféle akciókban vegyenek részt. „Reméljük, hogy munkákkal formálni is tudjuk az egyetemisták hajléktalanokkal kapcsolatos attitűdjeit, mert ez legalább olyan fontos, mint maguknak a hajléktalanoknak a segítése. Valódi megoldás csak akkor születhet, ha arra több oldalról is nyitottak” – zárta nyilatkozatát a Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért csoport.

Az egyetemekről eddig túlnyomórészt pozitív visszajelzéseket kaptak, lapunknak Kovács Anna Sára, az ELTE TáTK HÖK elnöke is támogatásáról biztosította a projektet. „Ez a program egyike a jó kezdeményezéseknek, amely önfenntartó, önműködtető rendszert igyekszik kiépíteni, és talán nem csak a társadalomtudományok iránt fogékony hallgatókat érinti meg.” A HÖK elnök hozzátette, az ilyen programok szakmailag és emberileg is fejleszthetik a résztvevő önkénteseket.

Baczkó Norbert, az ELTE HÖK kabinetfőnöke az egyetemközi kapcsolatokat emelte ki. „Természetesen intézményi szinten már évek óta megvan az együttműködés, azonban kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink – akik jó eséllyel a jövő vezető értelmiségét adják majd – ilyen civil kezdeményezéseken keresztül is kapcsolatba kerüljenek egymással. Biztosak vagyunk abban, hogy meghatározó és jövőbe mutató projektek indulhatnak ezekben a fiatal magyar értelmiségi körökben, ezért a jövőben is támogatjuk az ehhez hasonló kezdeményezéseket.”

A Nescafé pályázatára egyébként több mint 600 tervezet érkezett, a Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért projekt mellett olyan pályamunkák kerültek a 30 döntős közé, mint a Borsóház terápiás és szabadidő központ, az Állatokkal az emberekért projekt vagy a Legnagyobb Zumba Party Magyarországon. (Kisebb netes botrányt kavart, hogy a legtöbb szavazatot kapó projektet a zsűri nem válogatta a legjobb 30 közé, erről bővebben beszámolt az Index.) Két nappal a szavazás vége előtt az egyetemisták ötlete 3000-nél több like-ot kapott, reális esélye van tehát a „zsűri nélküli” győzelemre.

A Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért projekt kisfilmjét és a hívogató like gombot itt találod.

Teczár Szilárd
ELTE Online

Illusztráció forrása: http://www.flickr.com/photos/livenature/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]