Dear Society – társadalmi témákról mindenkinek

Társadalmi felelősségvállalás. Egy kifejezés, amelyről mindannyian tudjuk, mennyire fontos, és nagyjából arról is van egy képünk, hogy milyen területeket érint, mégis nehéz olyan fórumot találni, ahol minél szélesebb körben tájékozódhatunk a témához tartozó kérdésekről. Ezt a hiányt hivatott pótolni a Dear Society program, amely nemrég indult el, és a legkülönfélébb társadalmi problémákat gyűjti egy helyre, miközben elhivatott és etikus fiatal újságírók tevékenységét segíti. A projekt egyik vezetőjével, Szakszon Rékával beszélgettünk.

A Dear Society első ránézésre egyszerű online folyóiratnak tűnik, de a honlap szerint inkább programnak kéne nevezni. Pontosan mi ez a kezdeményezés?

A Dear Society egyszerre egy képzés, egy szakmai gyakorlati lehetőség és egy online magazin. A programba bekerülő fiatalok párhuzamosan vehetnek részt média- és szociális érzékenyítési képzéseken és szerezhetnek újságírói gyakorlatot társadalmi témákban. A kéthetente tartott workshopok első felében újságírás alapozó képzést szerveztünk sajtóműfajokról, vizuális illusztrációkról, adatvédelemről, újságírói etikáról. A képzéssorozat második felvonásában, a szociális érzékenyítésre épülő alkalmakon pedig négy fontos társadalmi témába kaphatnak betekintést a fiatalok, az adott területről meghívott vendégelőadók segítségével. A résztvevők azonnal hasznosíthatják a képzésen tanultakat, és gyakorlatban is kipróbálhatják magukat: interjúznak, cikkeket írnak, képeket készítenek vagy gyűjtenek az írások illusztrálására. Erre a két pillérre, a képzésekre és a cikkírási gyakorlatra épül a Dear Society.

Mi a cél? Mit szeretnétek elérni a programmal?

Hangot szeretnénk adni azoknak, akik ritkán vagy soha nem hallatják a hangjukat, vagyis a marginalizált társadalmi csoportoknak. Az elsődleges célunk, hogy egy olyan, fiatalokból és civil szervezetekből álló közösséget hozzunk létre, amely a médianyilvánosság segítségével hívja fel a figyelmet a társadalmunkat érintő problémákra. A partnerszervezeteinknek és általuk a hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak lehetőséget adunk arra, hogy bemutatkozhassanak, nagyobb közönség ismerhesse meg a problémákat, amikkel szembesülnek, és az ezekre adott megoldási kísérleteket. A programban részt vevő egyetemistáknak, fiataloknak pedig lehetőséget biztosítunk a tanulásra, gyakorlatszerzésre egy támogató közegben. Egyre kevésbé találkozunk a magyar médiában olyan felületekkel, ahol dedikáltan társadalmi témákkal foglalkoznak – ezt az űrt is szeretnénk kicsit betölteni.

A honlapon négy főbb témát jelöltetek meg: a gyermekvédelmet, a fenntarthatóságot, a fogyatékossággal élők ügyét és a hajléktalanságot. Miért pont ezekre esett a választás?

A négy téma egyszerre áll a szociális érzékenyítő képzések fókuszában, valamint ebben a négy rovatban olvashatóak cikkek a honlapunkon. A Dear Society első félévében azért is ezekre a témákra esett a választásunk, mert úgy éreztük, hogy ez a négy terület kiemelten fontos, ha társadalmi kérdésekről, felelősségvállalásról, mindannyiunk jövőjéről szeretnénk beszélgetni. A gyermekjogok és az oktatás kérdései, a klímaváltozás és a fenntartható életmód, a fogyatékossággal élők integrálása, a hajléktalansághoz vezető út és a kiutak – ezek mind-mind olyan témák, amelyek mellett szerintünk nem lehet, nem érdemes lesütött szemmel elmenni. Emellett szerettünk volna változatos témákkal foglalkozni, hogy a cikkeket író fiatalok és az olvasók is minél szélesebb körben szerezhessenek információkat, és kiválaszthassák az őket leginkább érdeklő területeket.

Tervezitek a jövőben más olyan témával is bővíteni a profilotokat, amely a társadalmi felelősségvállaláshoz kötődik?

Az első négy téma kiválasztásánál sok minden kimaradt, például a női jogok, a menekültek vagy a szerfüggőség kérdése. A következő félévekben ezekkel az ügyekkel is szeretnénk foglalkozni, felkarolni őket.

A szervezet több partnerrel is együttműködik, akik elsősorban nem a sajtóban vannak jelen, sokkal inkább az utcán, iskolákban vagy szociális otthonokban. Hogyan lehet összehangolni ezeket a ti munkátokkal?

Az Utcajogász a Blaha Lujza téren nyújt jogi segítséget hajléktalan embereknek, az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő gyerekeknek és családoknak segít, a Fridays for Future a fenntartható jövőért tüntet – a Dear Society pedig próbál minél több helyen ott lenni a háttérben, kérdezni, közvetíteni, és végül leírni és közzétenni a látottakat, hallottakat. A civil szervezetekkel való együttműködésünkben éppen ez a szép, így tudjuk egymást segíteni. Kiemelt partnerünk a Kockacsoki csokoládémanufaktúra és társadalmi vállalkozás, akik autizmus spektrumzavarral élő emberekkel dolgoznak együtt – a KockaPont kávézójukban és közösségi terükben tartjuk a képzéseinket. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy olyan partnerszervezetekkel működhetünk együtt, mint az SOS Gyermekfalvak, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, a Down Alapítvány, a Messzelátó Egyesület és még sokan mások. Bízunk benne, hogy az oldalunkon megjelenő cikkekkel még több ember ismerheti meg a fontos munkát, amelyet ezek a civil szervezetek végeznek.

Mesélj kicsit a közös munkáról! Kik állnak a Dear Society mögött, hogyan szervezitek a csapat tevékenységét?

A szervezői csapatunk öt tagból áll, mindannyian különböző területekről érkeztünk: van köztünk jogász, szociális munkás, vizuális kommunikációs szakember, marketingfelelős, szerkesztő-újságíró. Februárban kezdtünk el dolgozni a programon: a rendszeres találkozóknak és a közös munkának köszönhetően az októberi programindulásra már egy szuper, összeszokott csapatként tudtunk együttműködni. Emellett őszre állt össze a Dear Society szerkesztősége is: a hattagú csapathoz futnak be a programon részt vevők cikkei, mindenkinek van 2-3 mentoráltja, akiknek segítenek a témaválasztásban, javítják az anyagaikat, segítik őket, ha valahol elakadnának.

A projekt a Menetszél Egyesülethez tartozik, amely korábban elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását tűzte ki céljának. Hogyan jött az ötlet, hogy az egyesület mostantól online folyóirat formájában is megnyilvánuljon?

Az egyesület életében mindig is fontos volt, hogy a programjainkról cikkek szülessenek, és így minél több emberhez eljussunk. Régóta terveztük már, hogy a korrepetáló programok és kerekasztal-beszélgetések mellett elinduljunk egy újabb irányba, és létrehozzunk egy önkéntes médiaprogramot. Most jött el ennek az ideje.

A Dear Society biztosan sok szociálisan érzékeny fiatalt érdekel már most is. Hogyan lehet hozzátok csatlakozni, és mit vállal az, aki jelentkezik a csapatba?

A programot az egyetemi félévekhez illeszkedve hirdetjük meg, a következő jelentkezési időszak januárban lesz. A jelentkezőknek egy online kérdőív formájában kell a motivációjukkal kapcsolatos kérdésekre válaszolniuk, valamint mindenkitől kérünk egy cikket, ehhez kapcsolódó javasolt illusztrációt és további témaötleteket – természetesen valamilyen társadalmi területről. Ezek alapján döntjük el, hogy ki kerülhet be a programba. A fiatalok kéthetente gyakorlatorientált, workshop jellegű oktatáson vesznek részt, emellett havonta egy cikket írnak meg. A januári jelentkezési időszakig (és persze utána is) reméljük, minél több emberhez eljutnak a Dear Society felületén publikált cikkeink, és ezáltal jobban rálátnak majd az őket körülvevő társadalmi kérdésekre és problémákra.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, a programról még több információt találhatsz a csapat honlapján, Facebook-oldalán és Instagram-profilján.

Fotók: Simay Dóra

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]